Üniversitelerimizin dünyada ilk 100 içinde olmaması bir tartışma konusu. Haklı serzenişlerle bu geri kalmışlık zaman zaman sorgulanıyor.

Şarkısını yaptık dünyanın ama fiziğini, durumunu, başına neler geldiğimi araştırmadı üniversitelerimiz. Elin oğlu gece gündüz gözlemleri ile, rasathaneleri ile, uzaydan görebildiği kadarı ile dünyayı adeta bir top gibi önüne almış milim milim, saniye saniye izliyor.

Yıllar önce ne demiş şarkısında Nilüfer: Dünya dönüyor sen ne dersen de/ Yıllar geçiyor fark etmesen de!

Evet, dünya durmuyor dönüyor, yıllar fark ettirmeden akıp gidiyor! Fakat Dönüşün yavaşladığını iddia ediyor batılı bilim insanları. Ne diyorlar? "Bilimsel hesaplamalara göre, 2021'de ortalama bir gün, 24 saatlik (86 bin 400 saniye) normal bir güne göre 0,05 milisaniye daha kısa olacak." 0,05 milisaniye. Ne ince hesap?

Vala aklım almadı bu çok hassas hesabı! Zaman Avrupa için çok önemli! Astronomi ve fizik profesörleri çalışıyor. Çok büyük değer atfediyorlar zamana! Bizim gibi hovardaca harcamıyorlar. O nedenle akıp giden zamanı yakalamanın peşindeler. Sebebini araştırıyorlar. Bulacakları sonuçlara göre de tedbir alacaklar. Belki saniyelerle yönetileceğiz. İklim değişikliği nedeniyle buzulların erimesinin zaman içinde küresel zaman dilimini ve günlerin belirlenmesini etkileyebileceği uyarısında bulunuyorlar. Bi durum var!

Bit yeniği arayacağım ya! Aklımıza ilk hile gelir ya! Mesela bu uygulama ile belirlenen takvim yılının son dakikasına fazladan 1 saniye eklemek Dünya'nın dönüş hızındaki değişikliği dikkate almayan otomatik saat uygulamalarının bulunduğu akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda karışıklık yaratabilir. O zaman ne olacak?

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, 1972'den 2016'ya kadar ortalama her 1,5 yılda bir "artık saniye" eklenmişti. Ancak 2016'dan itibaren Dünya Rotasyon ve Referans Sistemleri Servisi Dünya'nın dönüş hızındaki artış nedeniyle "artık saniye" uygulamasının artık gerekli olmadığını açıklamış, bu doğrultuda 2021 için de artık saniyenin eklenmeyeceğini duyurmuş!

Biz "Rektör kim olsun?" diye saliseleri değil, günleri, haftaları, ayları, yılları kaybediyoruz. Gerileyen zekanın ölçümü bu kadar yüz üniversitemde tespit edilemiyorsa Metin TOPÇU bu durumda ne yapsın? Akademik emekli maaşı olsa geniş, çok geniş bir araştırma inceleme başlatırdı ama asgariden nemalandığı için onu da beceremeyecek!