Türkiye’de emekli maaşları ile ilgili iyileştirme ve zam çalışmaları son yıllarda hız kazandı. Özellikle Ocak 2024 itibariyle emekli maaşlarında ciddi bir iyileştirme bekleniyor. Ancak emekli maaşları hesaplanırken başvuru sırasında ve daha öncesinde hizmet süreleri belirleyici oluyor.

Her ne kadar yüksek emekli maaşı almak yatırılan primlere ve hizmet süresi gibi değişkenlere bağlı olsa da bazı ufak detaylar da daha yüksek emekli maaşı alınmasına imkan veriyor. SGK uzmanları tarafından daha yüksek emekli maaşı almak isteyenlerin neler yapması gerektiğini aktardı.

ETB Başkanı Oral Umut Dolu Bir Yıl Diledi ETB Başkanı Oral Umut Dolu Bir Yıl Diledi

DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI

DAHA YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI NASIL ALINIR?

Emekli olduktan sonra daha yüksek maaş alabilmek için bazı ufak detayların dikkate alınması gerekiyor. Bu detaylar arasında en önemlisi ise yüksek prim ödemesidir. Çalışma hayatında yüksek prim ödenmesi halinde emeklilikte daha yüksek maaş elde edilebiliyor.

2008 yılı sonrasındaki dönem için aylık bağlama oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarında toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanıyor. Prim gün sayısının yüksek olması, uzun yıllar emekli maaşını artırmak için tek başına yeterli olmuyor. Aynı zamanda brüt kazancın da yüksek şekilde yatırılması en önemli konular arasında bulunuyor.

2000 SONRASI EMEKLİ MAAŞ HESABINA DİKKAT!

Emeklilik ve çalışma hayatına ilişkin hesaplamalar yıllara göre değişiklik gösteriyor. Genelde 1999, 2000 ve 2008 gibi yıllar önem kazanıyor. 2000 yılı ve sonrasındaki yıllara ait sigortalının prime esas yıllık kazancı, güncelleme katsayısı ile aylık bağlama oranının çarpımı ile elde ediliyor. 1 Ekim 2008 sonrasında ise ortalama aylık kazançla aylık bağlama oranının çarpımı esas alınmaya başlanmıştır.

Bu detayların yanı sıra önemli bir diğer konu ise birden fazla işte çalışanların her iki iş için de prim ödemesi yapmasıdır. SGK’ya bildirilen matrahın artması, emekli aylığının ciddi manada yükselmesini sağlayacaktır. 

Editör: Yüksel KARAKAN