Rize Ziraat odası Başkanı Nevzat Paliç, 2019 yılı yaş çay sezonunu değerlendirdi. Paliç üretici açısından çay sezonunun iyi geçmediğini ifade etti. Paliç açıklamasında, "Bu yıl bölgede üretilen çayların yüzde 70'e yakınını Çaykur aldı. Önceki yıllara göre Çaykur' un yaş çayı fazla almasının nedeni Çaykur' un üç sürgünde de kotayı yüksek tutmasıdır 210 bin üreticinin temsilcisi olarak kotayı yüksek tuttuğu için Çaykur Genel Müdürüne teşekkür ediyorum" dedi.

Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç "Geçtiğimiz yıl üreticimin yüzde otuzunun sezon başı budama ve ruhsatlandırma yapmaması nedeniyle özel sektör kendi aralarında anlaşarak bu durumu fırsata çevirip taban fiyatın 60 kuruş altında çay aldı. Özel sektörün taban fiyatın altında yaş çay alması üzerine üreticide çayını ÇAYKUR'a vermeye yöneldi. Bunun sonucunda Çaykur son yılların çok üzerinde yaş çay almasına sebep olmuştu. Çaykur aldığı çayı satamadığı için bu yıl çay alamayacağı yaygarası yaptılar. Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim 1. Sürgünde 500, 2.sürgünde 400, 3. Sürgünde 400 kilo kota koyunca bu kez özel sektör çay almakta zorlandı. Bunun sonucunda özel sektörde özellikle 3. Sürgünde Çaykur fiyatına üreticiden yaş çay aldı. Bu da yaş çay üreticimizin faydasına oldu" dedi.

Çaykur' un aldığı çayları gelecek sezon başlamadan satması gerektiğini ifade eden Rize Ziraat Odası başkanı Nevzat Paliç, "Eğer Çaykur bu sezon aldığı çayı satamazsa gelecek yıllarda üreticiden çay almada zorlanabilir. Bu sezon yıllar sonra ilk kez Çaykur' un üretici lehine yaş çay alımı yapması nedeniyle çok çay aldı. Çaykur çayın lokomotifidir. Rizeliler günü etkinliklerinde Sayın Cumhurbaşkanımıza Çaykur' un bu yıl ki çay alımı ile ilgili teşekkür ettim. Ben 210 bin üreticinin temsilcisiyim. Çaydan yaklaşık bir milyon insan ekmek yiyor. Bu nedenle Çaykur daima üreticiden yana alım yapmalıdır" dedi.

Konuyla ilgili Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Çaykur' un aldığı çayın satabilmesi için kaçak ve ithal çayın Türkiye'ye girmemesi gerektiğini ifade etti. Paliç, "Ülkemizde kuru çay üretimi 250 bin ton civarındadır. Türkiye' de tüketilen yıllık kuru çay ise 300 bin ton civarındadır. Eğer 50 bin tondan fazla çay ülkemize girerse hem Çaykur' un hem de özel sektörün çayı eline kalır. Bu da ülke ekonomisini önemli ölçüde engeller. Bu nedenle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden ülkemize kaçak yollarla giren çayın girmemesi için devlet her türlü tedbirini almalıdır" dedi

Editör: TE Bilisim