İslam aleminin ikinci dini bayramı olan Kurban bayramına kısa bir zaman kala vatandaşların internette en çok araştırdığı konulardan biri de "Bayram namazı vakti" oluyor.

Dinimize göre her ibadet için belirlenen vakitler, o ibadetin kabulü için gerekli şartlar arasında yer alıyor.


Buna göre bayram namazı sabah namazı vaktinin çıkmasından yaklaşık 50 dakika sonra kılınabiliyor. Çünkü namaz kılınması caiz olmayan vakitler arasında güneşin doğma vakti de bulunuyor.


Namaz kılınması caiz olmayan vakitler ilmihal kitaplarında güneş tam doğarken, güneş tam tepe noktasındayken (zeval) ve güneş batarken şeklinde ifade ediliyor.


Güneşin doğuşundan sonra kılınan bayram namazı ise dinen vacip bir ibadettir.


Vacip: Delil yönünden farz kadar kesin olmamakla beraber, yapılması istenen şeydir. Vitir ve bayram namazlarını kılmak ve kurban kesmek gibi...


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Rize ve ilçelerinde kılınacak kurban bayramı namazı saatleri aşağıdaki gibi.


Bayram namazının ardından vatandaşlar, Kurban ibadetini yerine getirmek üzere daha önce aldıkları kurbanlık hayvanlarını usulüne uygun bir şekilde kesebilecek.

Rize ve ilçeleri için 2021 Kurban bayram namazı vakitleri:

Rize 05.37
Ardeşen 05.35
Çamlıhemşin 05.35
Çayeli 05.36
Fındıklı 05.34
Hemşin 05.36
Kalkandere 05.38
İkizdere 05.38
İyidere 05.38
Pazar 05.35
Güneysu 05.36

Kurban Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Bu nedenle camilerde din görevlileri namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.


Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.


Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.


Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:


1. Rekat
Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
İmam; gizlice "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat
İmam; gizlice "Besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diyanet işleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kuru tarafından Kurban ibadeti yerine getirilirken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde açıklandı:


Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir.


Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.


Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.


Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.


Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.


Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Rize Haberleri

Editör: TE Bilisim