Rize'nin Kültürel değerleri yüksek, doğal ve tarihi güzellikleri bol olan Kalkandere ilçesinde bu değerleri geniş kitlelere ulaştırmak, bölgenin turizm potansiyeli hakkında farkındalık oluşturmak, ilçenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla ''Kalkandere'de Kültür ve Yaşam 2.Foto Maraton Fotoğraf Yarışması'' düzenlendi.

İlçenin Tarihsel ve kültürel zenginlikleri ile birey ve toplum yaşamlarından kesitleri ön plana çıkaracak fotoğrafları konu alan yarışmada, fotoğraf sanatı aracılığı ile Kalkandere İlçe sınırları içerisindeki tarihi yapıları, doğal güzellikleri, bölgeye ait kültürel öğeleri, mahalle ve köylerdeki sosyal hayatın fotoğraflanması ve ilçenin tanınmasını sağlamak, ilçeye ait görsel bellek ve Kalkandere'nin tanıtılması için arşiv oluşturulacak, ayrıca bu etkinlik aracılığıyla Türk Fotoğraf Sanatı ve fotoğraf sanatçılarının gelişimine katkıda bulunulmasını sağlamak amacı ile düzenlenen yarışmada birbirinden güzel kareler jüri üyeleri tarafından incelenerek dereceye giren yarışmacılar açıklandı.

Güncel53'e özel açıklamalarda bulunan Kalkandere Kaymakamı Sercan Yılmaz; ''Rize'nin muhteşem bir doğası var. Her nekadar son yıllarda profesyonel fotoğrafçıların dikkati bu bölgeye yoğunlaşsa da tercih edilen ilk bölgeler Çamlıhemşin ve İkizdere'nin yaylaları oluyor. Kalkanderemiz bakmasını bilen için birçok sosyokültürel, doğal ve estetik zenginlikler içermesine rağmen bu güne kadar bu etkinliklerden biraz mahrum kalmış. Biz de bu fotoğraf sanatçılarımız ile yarışmalar aracılığı ile gerçekleştirmeyi bir sanatçının gözünden ilçemizi tanıtmayı amaçladık. Gerek ortaya çıkan eserler, gerekse birebir diyalog kurduğumuz vatandaşlarımızdan gelen tepkilere baktığımızda organizasyon amacına ulaşmış gözüküyor. Ek olarak yerelde de insanların aidiyet duygusunun üst seviyeye çıktığını da gözlemleyebiliyoruz.

Geçen yıl ilk kez düzenlediğimiz yarışmada çok güzel dönüşler aldık, öyle ki biz bu yılki yarışma programına başlamadan önce geçen yılki yarışmacılardan sürekli arayıp ne zaman gerçekleştireceğimize dair bilgi almak isteyenler oldu. Profesyonel fotoğrafçılar yıllık programlarına Kalkandere'yi de dahil ederek planlamalarını bize göre yaptı. Hal böyle olunca anladıkki bizim sürekli içerisinde yaşadığımız için görmekte zorlandığımız güzellikleri onlar keşfetmişler ve buraya tekrar gelmek istiyorlar.

İlçemize alışıla gelmiş konular dışında yabancı insanların gelmesi yerel halkımızın da ilgisini çekmekte, etkinlik için ilçeye gelen insanlar güzel dostluklar ve irtibatlar kurmakta. Bizim insanımız zaten sıcak kanlı ve samimi, özellikle bu husus gelen yarışmacılarda unutulmaz izler bıraktı. Yapmış olduğumuz iştişarelerde amacına uygun güzel bir etkinlik gerçekleştirdiğimizi gördük. Bir taraftan da ilçemizde fortoğrafçılığı da teşfik etmeye çalışıyoruz. Bu yıl gördükki ilçemizde özellikle lise çağındaki öğrencilerimizden yarışmaya birçok kayıt gerçekleştirildi. Onlar için de çok güzel bir tecrübe oldu. İnşallah ileride de Kalkandereden profesyonel fotoğrafçıların çıkmasına da vesile olacağız.

Bu etkinliğimizi her yıl komitemizin belirleyeceği yeni temalar ile geleneksel hale getirererek Kalkanderemizi fotoğraf yarışmaları ile anılan bu hususta ilk akla gelen bölgelerden birisi haline getirmeyi amaçlıyoruz.'' şeklinde konuştu.

İşte Rize'nin Tarih Kokan İlçesi Kalkandere'nin İhtişamını Anlatan Muhteşem Kareler

Editör: TE Bilisim