Çeşitli STK’ların katılımı ile yapılan Rize tarım platformu toplantısında çay tarımının geleceği için toprağın tahlil edilmesi, düzenli bakımı ve toprak düzenleyici tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı. Üreticiler ise maliyetin karşılanması halinde önerileri yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Rize'de Kaçkar Dağları İki Mevsimi Bir Arada Yaşıyor Rize'de Kaçkar Dağları İki Mevsimi Bir Arada Yaşıyor

Rize'de kimyasal gübre kullanımı ve toprak analizleri ile bakımının yapılmamasından dolayı verimsiz, geçirimsiz ve bitkiyi besleyecek olan elementlerin içeren PH değerinin düşmesi gibi nedenlere bağlı olarak toprak yapısının bozuk olduğu, hiç kimyasal gübre kullanılmazsa dahi toprağın 50 yılda kendini toparlamayacağı, bu nedenle analiz ve iyileştirme yöntemleri ile toprağın kendine geleceği uzmanlar tarafından bir süredir dile getiriliyor.

Bu bağlamda Rize ziraat Odası ev sahipliğinde, İl Ziraat Odaları, Ziraatçılar ve ziraat Mühendisleri Odaları TEMA ve çeşitli STK lar bir araya gelerek sürdürülebilir bir çay tarımı için toprağın verimliliğini nasıl arttırılabileceği ve daha az kimyasalla toprağın nasıl kurtarılabileceği başlıklarında yapılabilecek tedbirleri ele aldılar.

Rize Tarım Platformu Toplantısında üreticilerin zaman zaman tarlayı temizlemeleri, çapalamaları, toprak bakımı, kimyasal gübre kullanılmaması ve tarım kireci kullanmaları konularında bilgilendirme yapıldığı ifade edildi. Toplantıda aynı zamanda üreticinin belli dönemlerde toprak analizi yapmaları gerektiği vurgulandı.

Toplantı içeriğinin çeşitli platformlarda paylaşımının ardından üreticilerden yorum gecikmedi.  Çay üreticileri önerilen tedbirlere uyum konusunda olumsuz tavır sergilemeyeceklerini ancak maliyetin öneriyi sunan kesimler tarafından karşılanmasını istedi

Üreticiler planlama için önerilerde de bulundular. Rize'nin bölgelere ayrılarak kısım kısım toprak analizlerinin yapılmasını isteyen üreticiler koordinasyonun Ziraat Odası tarafından yapılmasını istedi.

Organik gübre kullanım önerisinin üreticinin elinde olmadığını vurgulayan üreticiler çaya zehirli gübre attıklarını bildiklerini, STK’ların gübre uygulamasıyla ilgili verilen kararlara sessiz kalmak yerine gerekli Bakanlığa baskı kurmalarını istedi.

Toprak analizi, bakımı, toprak düzenleyiciler ve tarım kireci önerilerini konusunu olumlu karşıladıklarını söyleyen üreticiler maliyetlerin Ziraat Odaları, Tarım Müdürlükleri tarafından karşılanması durumunda tarlada iyileştirme çalışmalarına başlamaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Üreticiler, Ziraat Odalarının yapacağı analiz sonucunda sonuçlara göre herkesin toprağı ne derece yenileyeceği, neleri artıracağı neleri eksilteceği ortaya çıkar biz de ona göre tedbir alırız dediler. Sanayicinin tekelinde olduğu sürece çayında toprağında geleceği olmadığı ifade edildi.

Editör: Çiğdem HACIFAZLIOĞLU