2023 yılı yaş çay sezonunda 3. sürgün alımları devam ediyor. 2022 yılında rekoltenin düştüğü çayda 2023 yılında da hasat azalmış durumda. 2021 yılında 1 milyon 456 bin ton rekolteye ulaşılırken, 2022 yılında 187 bin ton düşüşle 1 milyon 269 bin ton yaş çay alımı yapıldı. 2023 yılında 1. ve 2. sürgünde yaşanan rekolte kaybının 3. sürgünde de devam etmesi beklenirken sezonun 1 milyon 250 bin ton rekolte ile kapanması öngörülüyor. 2020 yılından 2022 yılına kadar yaş çay üretiminde yaşanan %18 rekolte düşüklüğünün artan gübre fiyatlarından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Gıda ihracatının lideri hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü. ihracatın yıldızlarını ödüllendirildi Gıda ihracatının lideri hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü. ihracatın yıldızlarını ödüllendirildi

Rize’de Gelir Kaybı; Çayda Gübre Fiyatı Arttı, Rekolte Düştü

“REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ İLE RİZEMİZE GİREN PARA DÜŞECEK”

 Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan artan gübre fiyatlarının çaya daha az gübre verilmesine sebep olduğunu belirterek “2020 yılından 2022 yılına kadar yaş çay üretimimizde %18 rekolte düşüklüğü gerçekleşmiştir. 2023 yılının birinci ve ikinci sürgününde rekolte düşüklüğü devam etmektedir. Üçüncü sürgünde de rekoltenin düşmesini bekliyoruz. Bu yıl maksimum 1 milyon 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu düşüşlerde pandemi döneminden itibaren gübre fiyatlarındaki artıştan dolayı az gübre verilmesi, verilen gübrelerin kalitesinin de düşük olması sebep oldu. Bu üretim ülkemizin ihtiyacını karşılayacak fakat rekolte düşüklüğü Rizemize giren paranın düşmesine sebep olacaktır. 2022 yılı yaş çay alım fiyatı ödeme konusunda sorunsuz bir yıl geçirdik. Ekonomik sıkıntıların yaşanması ve çay sanayicilerinin krediye ulaşamamasından dolayı 2023 yılında birinci ve ikinci sürgünde fiyatlar iyiydi fakat üçüncü sürgün yaş çay alım fiyatı düşmüş durumda. Özetle sürekli aynı sıkıntılarla çay sektörünün sürdürülebilir olması mümkün değil. Yıllar önce söylediğimiz çay kanunu bir an önce çıkması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: Arzu ERBAŞ