Pazar, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Rize’nin bir ilçesidir. Denize kıyısı olan Pazar ilçesi çoğu zaman geçiş rotası olarak da kullanılır. Bu ilçenin tarihçesi milattan önce 64’lü yıllara kadar uzamaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin önemli ilçelerinden biri olan Pazar, farklı ilçeler ile sınır komşuluğu da yapmaktadır. Pazar sadece konumu ile değil bölgede yapılan çalışmalar ile de ünlüdür. Çay üretiminin büyük bir bölümü bu ilçede gerçekleşmektedir.

Pazar İlçesi, Rize Şehir Merkezine Kaç Km?

Pazar ilçesi ve Rize şehir merkezi arası 37 km’dir. Ortalama 40 dakikalık bir araç yolculuğu ile mesafe tamamlanabilir. Pazar ilçesine Rize şehir merkezinden ve diğer ilçelerden giden toplu taşıma araçları ve ilçeler otobüsleri vardır. Pazar ilçesine ulaşmak bu sebeple zor olmamaktadır. Farklı ulaşım seçenekleriyle gün içerisinde kolaylıkla başka bir ilçeden ya da şehir merkezinden pazar ilçesine gidilebilir. Mevsim şartlarına bağlı olarak ve aynı zamanda kullanılan araca göre ortalama sürenin değişmesi mümkündür.

Pazar İlçesi Hangi İlçelere Komşu?

Pazar ilçesinin etrafında Çayeli, Hemşin, Çamlıhemşin ve Ardeşen yer alır. Bir ilerisinde Fındıklı ve Arhavi; bir gerisinde ise Rize, Derepazarı ve İyidere yer alır. İlk dört ilçe ile mesafesi kısa olmasına karşın yolculuk uzun sürebilmektedir. İkizdere ise Pazar ilçesine en uzak ilçedir. Kalkandere ve Güneysu ilçeleri, İkizdere’ye oranla daha yakın kabul edilir.

Pazar Nerenin İlçesi

Pazar İlçesinin Tarihçesi

Bu ilçe kayıtlara, pazar ismiyle geçirilmiş olmasına karşın Lazca da Athena olarak bilinir. Bunun temel sebebi ise milattan önce 64’lü yıllarda Athena ismi ile kurulmuş olmasıdır. Athenae olarak da bilinen bölge, günümüzde Athena, Atina gibi isimler ile anılmaya devam eder. Lazcada hala Atina olarak anılan bölge, cumhuriyetin ardından Pazar olarak kayıtlara eklenmiştir.

Ağaran Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Ağaran Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Bölgede birçok farklı imparatorluk yaşamıştır. Osmanlı’dan Selçuklu’ya; Selçuklu’dan, Trabzon İmparatorluğuna kadar çok zengin bir tarihe sahiptir. Bizanslılar, Yunanlılar ve daha fazlası da yine bu ilçede yaşamıştır. Osmanlı döneminde de Atina olarak bilinen bu ilçe zaman içerisinde Pazar olarak kayıtlara geçirilmiştir.

Pazar’ın Etrafında Hangi Dağlar Var?

Bu ilçenin etrafında en önemli dağlardan birisi kaçkar dağıdır, etrafı kaçkar dağları ile çevrelenmiştir. Ancak farklı dağlar ile karşılaşılması da mümkündür. Kaçkar dağlarına göre yükseltme oranı daha düşük olmasına karşın altıparmak ve hipot yine önemli dağlar arasında bulunur. Onların yanı sıra bölgenin dağları arasında verçenik dağı da yer alır. Bu 3 dağın yükseltisi daha az olmasına karşın ilçenin doğal yapısı ve coğrafi özellikleri nedeni ile önem taşırlar.

Pazar İlçesinde Tarım Çalışmaları Yapılır Mı?

Bu ilçe çoğunlukla tarım çalışmaları ile bilinir ancak balıkçılık çalışmaları da önemli seviyede ilerlemiştir. Tarım ve hayvancılık çalışmalarını gün geçtikçe gelişmeye devam etmesi sebebiyle pazar ilçesi oldukça önemlidir. Hem yerel ekonomiye hem şehrin ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunur.

Özellikle ekonominin en önemli payını çay almaktadır. Çaydan sonra ise balıkçılık çalışmaları gelir. Pazarda 4 farklı çay fabrikası vardır ve bu bölge özellikle üretim için sık sık tercih edilmektedir. Toplu üretim alanları, bağlar, bahçeler, tarım alanları ve işleme alanlarının birçoğu Pazar’da bulunur. Fabrikalar da keza aynı şekilde Pazar’a konumlanmıştır.

Editör: GÜNCEL53 - Haber Merkezi