İyidere ilçesi, Rize’ye bağlı bir ilçedir ve Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. 50 m’lik rakımı bulunan ilçede birçok farklı çay fabrikası bulunmaktadır. Rize’yi çay üretimi noktasında destekleyen İyidere ilçesi, ekonomik katkıları ile de bilinmektedir. İyidere ilçesi çay üretiminin yanı sıra diğer tarımsal faaliyetleri ile de bilinir. Bölgede Türk kökenli kişiler kadar Laz kökenli insanlar da vardır. İyidere’de Karadeniz'in büyük bir oranı gibi çok kültürlü bir yapı benimsenmiştir. İyidere ilçesinin yüzölçümü 22,7 km2’dir.

Hasan Arat Kimdir? Nerelidir? Hasan Arat Kimdir? Nerelidir?

İyidere İlçesi ve Rize Arası Kaç Km?

İyidere ilçesi ve Rize arasında yaklaşık 15 dakikadır. Birbirlerine çok yakın olan bu iki konum arasında kara yolu kullanılarak seyahat edilir. Genellikle tercih edilen yol Karadeniz sahil yoludur. Bu yol aynı zamanda D010 ve E70 olarak da bilinmektedir. İyidere’den yola çıkıldığında Tersane, Çiftekavak ve Rize şehir merkezi duraklarından geçilir. Rize şehir merkezinden yola çıkıldığında ise tam tersi bir rota izlenir. İyidere ilçesi ve Rize şehir merkezi arası yaklaşık 15 – 16 km’dir.

pileki mağarası

İyidere İlçesinin Denize Kıyısı Var Mı?

İyidere ilçesi, Rize’nin denize kıyısı olan ilçeleri arasındadır. İyidere ilçesinin denize kıyısı olması ekonomisini, yaşam şartlarını ve coğrafi faktörlerini de etkiler. Rize’nin birçok ilçesinin denize kıyısı vardır ancak denize kıyısı olmayan ve daha karasal bir coğrafyası bulunan ilçeleri ile de karşılaşılır. İyidere ilçesi denize kıyısı olan, su sporları için uygun bir bölgedir.

Çoğunlukla su sporları için kış aylarında tercih edilen İyidere, profesyonel sporcuları 4 mevsim boyunca ağırlar. Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz doğası, mevsim şartları ve coğrafi özellikleri nedeni ile bölge doğa sporları için son derece uygundur. Bu nedenle de yıl içerisinde hem yurt içinden hem de yurt dışından birçok profesyonel ve amatör sporcu bölgeyi ziyaret eder.

İyidere İlçesinde Kışlar Zor Geçer Mi?

İyidere’nin mevsim özellikleri oldukça zordur. Bölge’nin genelini etkisi altına alan Karadeniz ya da diğer adı ile okyanusal iklim özellikleri burada da vardır. Bu sebep ile kış ayları çok zor geçmekte ve yerli halk tarafından birçok önlem alınmaktadır. İklim krizinin de etkisi ile yağış oranı sürekli olarak değişen İyidere’de bazen kuraklık ile karşılaşılsa da büyük bir oranda dere taşması, sel ve taşkınlar ile karşılaşılır.

Yaz aylarındayken serinliğini koruyan ve özellikle akşam ve gece geç saatlerde soğuyan bir iklimi vardır. Öğle saatleri daha ılıman geçmesine karşın ilçenin yaz – kış serin olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle yaylalarının sıcaklığı, şehir ve ilçe merkezlerine göre daha düşüktür.

İyidere İlçesinin Tarihçesi

İyidere ilçesinin milattan önce 700’lü yıllarda kurulduğu düşünülmektedir. Kuran medeniyetin adı ise çoğunlukla kaynaklarda Miyetoslular’dır. Bu medeniyet tarafından kurulan İyidere, zaman içerisinde farklı devletlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Tarihin farklı dönemlerine şahitlik etmesinin yanı sıra zorlu birçok mücadeleye de tanıktır.

İyidere ilçesinde 700’lü yılların ardından Roma İmparatorluğu yaşamaya başlamıştır. Roma’nın himayesinde geçirdiği yıllardın akabinde Bizans İmparatorluğu’nun bölgede yaşadığı bilinir. Tarihi araştırmalar incelendiğinde ise Trabzon İmparatorluğu’nun da bölgenin genelinde Bizans’ın ardından hakimiyet kurduğu bilinmektedir. Milatta önce 700’lü yıllardan beri yerleşke olarak kullanılan İyidere, Osmanlı Dönemi’ne de şahitlik eden bir ilçedir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yerleşke olarak kullanılmaya devam edilir.

Editör: Yüksel KARAKAN