Sağlık Bakanlığınca işitme engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için "Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi" (ESİM) adı altında işaret dili tercümanları aracılığı ile hizmet veren görüntülü çağrı merkezi kurulmuştur.

İşitme engeli olan vatandaşlarımız akıllı mobil cihazlarına "ESİM" uygulamasını indirerek gerekli bilgileri doldurup kayıt olduktan sonra uygulamayı kullanabilmektedirler.

ESİM ile işitme engelli vatandaşlarımız 7/24, acil bir sağlık sorununda ambulans talep edebilmekte, MHRS üzerinden muayene randevusu alabilmekte, muayene olurken, tahlil-tetkik yaptırırken veya sonuç gösterirken görüntülü tercüme hizmeti alabilmektedir.

İşitme engeli olan vatandaşlarımız gerek hastanelerimizde muayene olurken gerekse de Sağlık Kurullarından rapor alırken işitme engeli olmayan diğer bireyler gibi kendilerini ifade edememeleri nedeni ile sağlık hizmeti süreçlerinde iletişim problemi yaşadıkları, bilgi eksikliği nedeniyle bazı hekimlerin ESİM ile görüşme yapmayı reddettikleri yönünde çeşitli iletişim kanallarından çok sayıda şikayet ve geri bildirimde bulundukları görülmektedir.

Özellikle hekim ve diğer sağlık personellerimizin "ESİM" hakkında bilgilendirilmeleri, uygulamayı akıllı mobil cihazlarına indirerek hastanelerden hizmet almaya çalışan işitme engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak ve hizmet sunumunda karşılaşılan iletişim sorununu ortadan kaldıracaktır.

Editör: TE Bilisim