Derepazarı ilçesi, Rize iline bağlı bir ilçedir. Bu ilçe Rize şehrinin sınırları arasına yer alır. Derepazarı’nın tarihi antik dönemlere kadar uzamaktadır. Derepazarı ilçesi hem tarımsal üretimi hem de hayvancılık çalışmaları ile öne çıkar.

Aynı zamanda doğal güzellikleri, kültürü ve yemekleri ile de dikkat çeken Derepazarı, kış turizmi için de önemlidir. Birbirinden farklı doğa sporlarına ev sahipliği yapan Derepazarı ilçesi, günümüzde Trabzon sınırlarında bulunmaya devam etmektedir.

Derepazarı Nerede?

Derepazarı, Rize’nin önemli ilçelerinden biridir. Rize’nin diğer ilçeleri olan İyidere, Kalkandere ve merkez diğer ilçe ve bölgeler ile komşudur. İyidere ilçesi, Derepazarı’nın batısında yer alırken güneyinde ise Kalkandere ilçesi yer almaktadır. Karadeniz’e kıyısı olan Derepazarı geçiş noktası olarak da kullanılmaktadır. Derepazarı ve Rize arası 9 km’dir. Bu mesafe kısa sürede kara yolu ile tamamlanabilmektedir.

Şehir merkezinden ilçeye ve ilçeden şehir merkezine kalkan toplu taşıma araçları vardır. Bu araçlar düzenli olarak hizmet vermektedir. Bölgenin engebeli, dağlık ve rakımının yüksek olması nedeni ile seyahat süresi uzayabilmektedir. Deniz yolu ve hava yolu ile Derepazarı ilçesine ulaşılması için henüz imkanlar gelişmemiştir. Sadece kara yolu ile Derepazarı ilçesine ulaşılabilir. Aynı şekilde Derepazarı ilçesinden de farklı bir bölgeye seyahat edileceği zaman yine kara yolu ve kara yolu araçları kullanılmaktadır.

Av.Hüseyin Kaya Kimdir? Av.Hüseyin Kaya Kimdir?

Derepazarı’nın Tarihçesi Nedir?

Rize Derepazarı ilçesi, 1990’lı yıllardan itibaren Rize’nin ilçesi olarak kabul edilmiştir. Antik dönemde dahi aktif bir yerleşim alanı olarak kullanılması nedeni ile tarihçesi oldukça eskiye uzanmaktadır. Antik dönemde Filandoz ismi ile de bilinen Derepazarı, Rize’ye bağlandıktan ve ilçe olduktan sonra Derepazarı ismi ile anılmaya başlamıştır.

Şu anki tüm resmi kayıtlarda, haritalarda ve belgelerde de Derepazarı olarak anılmaktadır. Milattan önce 2000’li yıllarda dahi kullanılan Derepazarı, birçok farklı imparatorluğa ve krallığa ev sahipliği yapmıştır. Urartular’ın bölgede aktif olarak yaşadığı ve bölgenin gelişmesinde önemli rol oynadıkları bilinmektedir. Aynı zamanda bölgede Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Bizans Krallığı ve Persler’e kadar birçok farklı topluluk yaşamıştır.

Derepazarı’nda Hangi İklim Şartları Görülür?

Derepazarı ilçesinde görülen iklim şartları Karadeniz iklimi ile paraleldir. Yüksek oranda yağış alan ve denize kıyısı olması nedeni ile mevsimlere göre şartları daha da çok zorlaşan bir ilçedir. Yaz aylarında ılık bir mevsimin görülmesinin yanı sıra genellikle serin ve yağmurlu hava durumu ile karşılaşılır.

Yaz aylarında özellikle yaylalarının daha serin olduğu bilinen Derepazarı ilçesi, yıllık büyük oranda yağış almaktadır. Küresel iklim krizinden etkilenen Derepazarı’nda yağışlar her geçen gün daha şiddetli olmaktadır. Kar oranı da yüksek olan bölgede kışlar zorlu geçer.

Derepazarı’nda Hangi Tarımsal Çalışmalar Yapılır?

Derepazarı ilçesinde yapılan tarımsal çalışmalar arasında çay yetiştiriciliği yer almaktadır. Derepazarı’nda 4 adet çay fabrikası vardır ve çoğu yeşil alan çay üretim alanı olarak kullanılmaktadır. Hem Türkiye’ye hem de dünyaya bu bölgede elde edilen çayların dağıtımı ve satışı yapılmaktadır.

Hem ilçe hem il hem de Türkiye ekonomisi için önemli katkıları bulunan Derepazarı ilçesi, günümüzde çay üretimi ile dikkat çeker. Günlük olarak ortalama 200 ton civarında işleme yapılır ve çay üretimi yüksek kalite ile sürdürülür. Bu sebep ile de hem ekonomi hem de tarım çalışmaları açısından Derepazarı önemli bir ilçedir.

Editör: Yüksel KARAKAN