Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in orman varlığı en çok olan ilk 3 ilden biri olduğunu belirterek, "Antalya, Kastamonu ve Mersin, Türkiye’de orman varlığı en çok olan ilk üç ildir. İlimizin toplam yüz ölçümü 15 bin 585 hektar, yaklaşık 16 bin kilometre karedir. Oldukça büyük bu yüzölçümün yüzde 53’ü de ormanlardan oluşmaktadır" dedi.

Vali Pehlivan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ’Milli Ağaçlandırma Günü’ çerçevesinde ’Geleceğe nefes cumhuriyete nefes’ temalı, cumhuriyetin 100. yılı adına 2023 noktada eş zamanlı gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğine katıldı. Yenişehir ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte, 15 hektar alanda kızılçam, keçiboynuzu, badem ve servi fidanları olmak üzere toplam 5 fidan toprakla buluşturuldu. 13 ilçenin 66 ayrı lokasyonunda ise toplamda 130 bin fidan dikimi gerçekleştirildi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, programda yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 100. yılının kutlandığını hatırlatarak, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyorum. Nitekim bugün bu etkinliğimizi, ’Geleceğe nefes ve cumhuriyete nefes’ temasıyla gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmiş olmanın hep birlikte haklı gururunu, onurunu taşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu aziz vatanın her bir karış toprağının şehit kanıyla sulandığını vurgulayan Vali Pehlivan, "Cennet misali bir ülkemiz var. Ülkemize cennet misali diyebilmemizin kaynaklarından birisi de işte ormanlarımızdır. Ormanlarımız ülkemizin süsüdür. Ormanlarımız hem güzellik katıyor hem ekonomik değer üretiyor. Bu sayede de ülkemiz cennet misali olarak tanımlanabiliyor" diye konuştu.

"Mersin, orman varlığı açısında ilk 3 ilden biri"

Mersin’in, orman varlığı en çok olan ilk 3 ilden biri olduğuna işaret eden Vali Pehlivan, "Antalya, Kastamonu ve Mersin, Türkiye’de orman varlığı en çok olan ilk üç ildir. İlimizin toplam yüz ölçümü 15 bin 585 hektar, yaklaşık 16 bin kilometre karedir. Oldukça büyük bu yüzölçümün yüzde 53’ü de ormanlardan oluşmaktadır. Doğal yapısı itibariyle ormanların varlığı, mevcudiyetini muhafaza ediyor ama ne yazık ki dünya üzerinde orman varlığı giderek azalıyor. Ama ülkemiz orman varlığını giderek arttırabilen ülkeler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde uzun yıllara sarih planlamalar çerçevesinde Türkiye’mizde orman varlığı ortalaması yüzde 29-30’lara varmış durumdadır. Birleşmiş Milletler’in kıstaslarına göre ülke yüzölçümünün yüzde 30 kadarı orman olan ülkeler, orman varlığı açısından zengin kabul edilen ülkelerdir. Bu bağlamda ülkemizde bu standardı yakalamış durumda. Bu konuda yapılan çalışmalar sayesinde bu seviyelere ulaşılıyor" dedi.

"Orman varlığımız artıyor"

Ülke genelinde son 15-20 yıllık süre içerisinde milyarlarca fidan ve ağacın toprakla buluşturuldu ve yüz ölçümü itibariyle orman varlığının 23 milyon hektarın üzerine çıktığını kaydeden Vali Pehlivan, "Mersin’de de ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde, Orman Bölge Müdürlüğümüzün çalışmaları sayesinde 425 milyon fidan ve ağaç toprakla buluşturuldu. Bu sayede orman varlığımız geçmiş yıllara oranla büyük ölçüde artış gösterdi. Elbette üzülerek de orman yangınlarına tanık oluyoruz. Bununla mücadeleyi de başta orman teşkilatımız olmak üzere ilgili kurumlar yapıyor. Hemen akabinde de yanan alanların rehabilitasyonu, yeniden yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılması çalışmaları sürdürülüyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılında 11 Kasım’ı ’Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan etmesiyle Türkiye’de aynı anda bütün illerde ağaç dikme faaliyeti gerçekleştirildiğini anımsatan Vali Pehlivan, şöyle devam etti; "Biz de bugün itibariyle 15 bin fidanı ve ağacı toprakla buluştururken, ilimiz genelinde de 13 ilçemizde 66 lokasyonda toplam 130 binin üzerinde fidan dikmiş olacağız. Sezon içerisinde de güz dönemi ağaçlandırma, bahar dönemi ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 5 milyona yakın fidan daha dikeceğiz. Dikilen bu fidanlarımızı da kendi fidanlıklarımızda yetiştiriyoruz. 3 fidan şefliğimiz ve 6 fidanlığımız var. Bu fidanlıklarda yılda ortalama 5 milyon fidan üretiyoruz. Bu fidanların tamamını da yıl içerisinde muhakkak toprakla buluşturuyoruz. Beraberinde endüstriyel ağaçlandırma, erozyonla mücadele, gençleştirme gibi çalışmaları ilgili ekiplerimiz yıl boyunca devam ettiriyor. Bir yandan yeni fidanları toprakla buluştururken, bir yandan da mevcut orman yapımızın sağlıklaştırılması, ömrünün uzatılması, gençleştirilmesi ve erozyonla mücadele faaliyetleri de kesintisiz bir şekilde devam ediyor."

Programda Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın da bir konuşma gerçekleştirdi.

Etkinliğe Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, Yenişehir Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, çok sayıda öğrenci, öğretmen ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: iha