Kongrede başkan Müfit Akman yeniden başkanlığa seçildi. Kongreden sonra bir konuşma yapan Başkan Akman, "Ülkemiz tarım alanları bakımından zengin topraklara sahip olmasına rağmen çiftçi dertli, ürettiği üründen aracı kazanıyor, tüketici pahalı tüketiyor, zarar eden çiftçi üretimden vazgeçiyor. Çiftçi desteklenmeli, alın terinin karşılığını almalı, ürününü zarar etmeden satabilmeli, tarımda alınan kararlarda kısa -orta ve uzun vadeli planlama yapılmalı, yerli tohum gen havuzu doğru yapılan bir çalışma olup, yerli üretim arttırılarak dışa bağımlılığın önüne geçilmelidir.

Tarım alanlarının inşaat alanlarına dönüşmesinin önüne geçilmelidir. Sürdürülebilir ve uygulanabilir tarım politikaları oluşturulmalıdır. Bölgemizin ekonomik can damarı ÇAY dır. Çay bölge için Sosyal bir üründür. Doğu Karadeniz Bölgesinde yaklaşık 830 bin dekar çaylık sahada yaklaşık 210 bin ruhsatlı üretici aile çay tarımı ile uğraşmakta, yıllık yaş çay ürünü rekoltesi iklim ve tarımsal teknik koşullara bağlı olarak (1250-1350 ton) arasında değişebilmektedir.

Çaykur 650-700 bin ton çay almaktadır. Çaykur bölgenin sektörün teminatı ve sigortasıdır. Çay tarımı bölgede çoğunlukla küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Doğu Karadeniz' de organik tarım yanında çay bahçelerinde, sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarına geçilmelidir. Organik tarım aslında toprağın iyileştirilmesi projesidir. Yanlış uygulamalar sonucu Topraklarımız ve çay bahçelerimiz ekonomik ömrünü hızla kaybetmektedir. Çaykur tarafından Organik üretim çalışmaları havza bazlı Devlet desteği ile devam ettirilmelidir. Sektörde Yeni projelerle İstihdam ve Ekonomik girdi sağlanmalı, Projelerin amacı sektöre yenilik getirmeli; üreticinin gelirini arttırmalı, bahçeye sahip çıkılmasını sağlamalıdır. Çay Bahçelerinde 70-80 yıllık bahçeler bitki yaşlandı ekonomik ömrünü tamamlama noktasındadır, bu nedenle yenileme projesi başlatılmalıdır. Çaykur tarafından 23 yıldır yürütülen çay bahçelerinin budanması ve ıslahı projesi , budanmış alanların toplama hatası ve toprak kazılmadığı için, istenilen kalite, verim ve yeterli amaç sağlanamamıştır" dedi.

Editör: TE Bilisim