İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü özellikle 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile birlikte tepe noktasına ulaşan ''Gerçeğe Aykırı Adres Bildirimlerini'' önlemek için harekete geçti.

Tüm Adres Bildirimlerini İncelemeye Başladı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün şüpheli görülen adres bildirimlerinin incelemeye alınması hususunda yayınlamış olduğu genelge sonrası il ve ilçe nüfus müdürlükleri harekete geçerek tüm adres bildirimlerini incelemeye başladı.

Seçmen Kütüklerinin Oluşturulmasına ve Okul Kayıt Tarihlerine Yakın Adres Değişikliği Yapanlar Dikkat!

Özellikle seçmen kütüklerinin oluşturulmasına ve okul kayıt tarihlerine yakın olan adres değişiklikleri mercek altına alınarak tek tek gözden geçiriliyor. Şüpheli görülen tüm bildirimler tahkikata gönderilerek işlem başlatılıyor.

Tahkikat Görevi Polis ve Jandarma Ekiplerinde

İl ve ilçe nüfus müdürlükleri tarafından şüpheli görülen adres bildirimleri ilgili adresin bağlı bulunduğu emniyet güçlerine bildiriliyor; ilgili adreslerde gerekli tahkikatı yapan emniyet güçleri vatandaşın gerçekten o adreste ikamet edip etmediğini belirleyip il ve ilçe müdürlüklerine bilgi veriyor. Emniyet güçlerinden aldığı bilgiler doğrultusunda ilgili vatandaşlardan savunma talep eden nüfus müdürlükleri vatandaşların savunmalarında sundukları mazeretlerinin doğruluğunu araştırmak için tekrar tahkikat yaptırıyor ve mazereti geçerli bulunmayan veya sahte mazeret bildirdiği tespit edilenlere Nüfus Hizmetleri Kanunun 68. Maddesine istinaden 1.469 TL idari para cezası uygulanıyor.

Genelge gereği bu uygulamayı yapmak zorunda olduklarını belirten nüfus il ve ilçe müdürlüğü memurları vatandaşların cezai müeyyide ile karşılaşmaması için biran önce gerçekten ikamet ettikleri adreslerini bağlı bulundukları müdürlüklere bildirmelerinin zaruri olduğunu aksi durumda ceza uygulamaktan başka çarelerinin olmadığını belirtiyor.

Rize'de Tahkikata Giden Kayıtların Büyük Çoğunluğu Sahte Çıkıyor

Rize Merkez'de şu ana kadar 30 kişiye ceza uygulanırken bir çok kayıt da tahkikat aşamasında bulunuyor. Araştırılması içi emniyet güçlerine sevk edilen kayıtlardan büyük çoğunluğu sahte çıkarken Rize'de 6 bin civarında adres bildiriminin sahte olduğu tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilisim