Rize İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Türüt, İl Genel Meclisi ve Rize İl Özel İdaresi'nin çalışmaları sonucunda, Rize'deki köylerin Sıfır Atık Yönetim sistemine geçeceğini belirterek, "İl Genel Meclisimizin Su, Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu ile Rize İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğünün yaklaşık 5 aylık çalışmalarının sonucunda 'Temiz Köy Temiz Çevre' ve 'Sende Harekete Geç' sloganları adı altında ortaya koyduğumuz çalışma hayata geçiyor." dedi.

Türüt, atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıplarının yaşanmasına neden olduğunu ifade ederek, "Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmaktadır. Bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı arttırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu gelişmeler göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde uygulanmaya başlanılan sıfır atık çalışmalarıyla ilgili İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi olarak bizlerde gerekleri adımları atıyoruz" diye konuştu.

Yapılan çalışmalar neticesinde Sıfır Atık Yönetim Sistemiyle ilgili hazırlanan bilgilendirme afiş ve broşürlerinin yakın zamanda Rize'deki tüm köylerde yer alacağını kaydeden Başkan Türüt, "hazırladığımız bu çalışma çerçevesinde "Temiz Köy Temiz Çevre" sloganındaki amacımıza uygun olarak köylerdeki vatandaşlarımızı harekete geçirmeyi hedefliyoruz. 31 Aralık 2022 tarihine kadar köylerimizin tamamında "Sıfır Atık Yönetim Sistemi"ne geçmeyi planladığımız bu projeyle ilgili tüm vatandaşlarımızın desteklerini bekliyor, projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Türüt, proje kapsamında ilk olarak vatandaşları bilgilendirmeye yönelik afiş ve el broşürleri hazırlandığını belirterek, "Üç farklı başlıkta hazırlanan afiş ve el broşürlerinde vatandaşlara; 'Hayata Değer Kat Geleceğini Aydınlat: Konteyner kapakları kapalı tutulmalı, Çöp Poşetleri Konteynerlerin içine atılmalı veya seyir halinde olan Çöp aracına Atılmalı', 'Çöp Yerine İhtiyaç Sahiplerine: Büyük Hacimli Maddeler Konteynere veya Etrafına Atılmamalı, Geri Dönüşüm veya İhtiyaç Sahiplerinin Olmalı' ve 'Atıklar Çöp Değil Gelecektir: Gıda ve Yemek Atıklarını Göm Çevre Kirliliğinden Kurtul ve Toprağa Gerekli Olan Besinleri Geri ver'" mesajları verildiğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim