Pandemi kuralları çerçevesinde düzenlenen törende İstiklal Marşının okunmasının ardından Rize Vali Yardımcısı Gülhani Ozan Sarı ve Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin tarafından Atatürk anıtına çelenkler sunuldu.

Günün anlamına yönelik konuşmaların yer aldığı törende bir konuşma gerçekleştiren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Her karış toprağında milli birlik ve beraberliğin izlerini taşıyan ve aziz vatanın kıymetli bir parçası olan Rize'nin kurtuluşunun 103. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

" 2 Mart Rizeliler için bayram günüdür ve tarihe ışık tutması, geleceğimize yön vermesi açısından son derece önemlidir.

Tarihini, geçmişini iyi bilmeden geleceği inşa etmek mümkün değildir. Vatanımız için mücadele eden ecdadımıza bugün biz torunları olarak daha çok çalışıp vefa borcumuzu ödemeliyiz. Vatan ve bayrak sevgimiz, birlik ve beraberlik anlayışımız, kalkınma ve gelişme vizyonumuz bize yol gösterecektir. Hedefimiz; göreve geldiğimiz ilk andan itibaren şeffaf ve katılımcı olan yönetim anlayışımızı tarihimizle pekiştirerek kültür, sanat, turizm ve kentsel dönüşümüyle Rize'yi kalkındırmaktır.

Güzel şehrimizin kurtuluşunu, varlığını ve bütünlüğünü koruma mücadelesini bir çırpıda anlatmak mümkün olmasa da bu şekilde kutlama programları ile mücadele ruhunu yaşamak, anlamak ve gelecek kuşaklara aktarmak boynumuzun borcudur.

1.Dünya Savaşı sonrası, yurdumuzun dört bir tarafı -tarih sahnesinde birçok kez yer aldığı gibi-düşman işgaliyle çevrili durumdaydı. Dolayısıyla askeri birliklerimizin yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren kuvvetlerimizin çoğunu köylerden, kasabalardan, kentlerden kopup gelen gönüllüler oluşturmaktaydı. Doğuda ve ülkenin birçok yerinde, önemli cephelerimizin çökertilmesi ve ciddi kayıplar vermemiz sonucu Karadeniz sahillerimizin savunmasına işte bu gönüllüler destek verdi.

Birliklerimiz bir taraftan karadan ilerleyen düşman gücüyle mücadele ederken, diğer taraftan düşman deniz donanmasıyla mücadele ediyordu. Kanlı çatışmalar sonucu sayısız şehit verdik. Bununla beraber sürekli destek alarak artan düşman kuvvetleri karşısında 300 kişiye inip bir adım geri çekilmeyen askerlerimiz ile düşman ordusuna geçit vermeyen bir avuç sivilin sergilediği kahramanlık her millete nasip olmayacak bir gururdur.

6 Mart 1916 tarihinde bilfiil işgal edilen Rize, 2 Mart 1918 tarihinde düşmanlardan temizlenmiş ve sevinç gözyaşları içerisinde kutlanmıştır. Bu mutlu haber sonrası, dönem komutanlarından Fehim Paşa'nın Rizelilere söylediği şu cümlelerle Rize'nin kurtuluşunu özetleyebiliriz: "...halkımız, malımız, canımız olan hürriyetimize ve güzel topraklarımıza kavuştuk. Zafer bizimdir. İki yıllık esaret bizlere kuvvet ve cesaretten başka bir şey vermemiştir."

İpsiz Recep, Çiftekavaklı Mehmet, Dereköylü Murat, Kıbledağlı Ömer, Uzunköylü Hasan ve daha nicelerine minnet borçluyuz. Yurdumuzun batısında Çerkez Ethem, doğusunda Nene Hatun ruhunu anlarsak ancak o vakit "Vatan bir bütündür parçalanamaz" sözünü ve Kuvayımilliye ruhunu da anlamış olacağız.

Bundan sonra bizlere düşen görev; milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak, birlik ve beraberlik içerisinde bölünmez bütünlüğümüzü korumak, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle kadim şehir Rize'mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümünü kutluyor ve 103 yıl önce özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyorum".

Şehit ve Gazilerimizi temsilen 81 ilimizden 81 Bayrağımızın gençler aracılığıyla Çanakkale Şehitliğine ulaştırılmasını kapsayan "Anadolu Gönül Yolu 81 il 81 Bayrak" adlı etkinliğin Artvin - Rize illeri temsilen Bayrak teslim töreni ile program son buldu.

Bayrak teslim törende, Artvin ili temsilcisi Seher Keser Bayrağı Rize İli temsilcisi İsmail Efe Büyüko'ya teslim etti.

Törenin ardından Valilik protokol girişindeki Resim sergisi gezildi.

Editör: TE Bilisim