7020 ve 7103 Sayılı Kanunlar kapsamında, Rize İl Özel İdaresi Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü vatandaşlarımız tarafından hurdaya çıkarılan araçları teslim almaya devam ediyor.

Temiz Bir Çevre İçin Büyük Bir Adım


İlgili kanular kapsamında hurda araçlar toplanıp vatandaşlar, çevre kirliliği başta olmak üzere, eski teknoloji ile üretilmiş ve trafik akışının yavaşlamasına sebebiyet veren, yakıt tasarrufu gibi birçok konuda dezavantajı bulunan eski ve hurda araçlardan kurtarılıyor.

Sıfır Araç Alımında ÖTV Teşviği

Vatandaşlarımız 2019 yılı sonuna kadar olmak üzere 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonları trafikten sildirirse ve bu trafikten sildirdiği aracını imha merkezlerine teslim ederse, bu şartla ihraç edilen veya imha edilen bu araç karşılığında yeni alacağı aynı cinsten araç için 15 bin liraya kadar ÖTV teşviki alabiliyor.

Vergi ve Cezalar Siliniyor

Vatandaşlar hurda motorlu taşıtlarını Rize İl Özel İdaresi bünyesine teslim edip, elektronik ortamda onaylanarak almış oldukları imzalı ve mühürlü taşıt teslim tutanağını (EK-7 a veya EK-7 b) ilgili kuruluşuna giderek, ilgili noterde mevzuat gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle taşıtlarını hurdaya çıkarılma işlemini tamamladıkları takdirde, ilgili vergi daireleri tarafından, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31/12/2019 tarihine kadar, tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edebilecek ve ilgili kanun hükümlerinden yararlanabilecektir.

Vasiler Vekaletname İle İşlem Yapabiliyor

Ruhsat sahibi yerine teslim edecek kişi ya da kurum, noter onaylı vekaletname ile işlemlerini gerçekleştirirken, hurda araç şirket aracı ise şirketin aracı teslim etme konusunda yetkili personeli, imza sirküsü (ıslak imzalı), ticari sicil gazetesi, vergi levhası ile başvuru yapabiliyor. Ruhsat sahibi vefat etmiş ise veraset ilamı ile araçta kimler hak sahibiyse ya da vasiler, noter onaylı vekaletname ile işlemlerini tamamlıyor.

Teslim alınan hurda araçlar, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmeleri Müdürlüğüne; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından her altı ayda bir belirlenen fiyat üzerinden satılılıyor.


31.12.2019 tarihine kadar hurda araç alımları devam edecektir.

Editör: TE Bilisim