Rize İl Hıfzısıhha Meclisi'nin gerçekleştirdiği toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığımızın 29.03.2021 tarihli ve "Tedbirlerin Gözden Geçirilmesi" konulu Genelgesine istinaden; 29 Mart 2021 günü Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında toplanan Kabine'de ; yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak belirlenmiştir." denildi.

Açıklamada, Rize İl Hıfzısıhha Meclisi toplantısında alınan kararlara ilişkin şunlar kaydedildi:

"Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller, salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlenmek üzere 4 ayrı risk grubu (düşük, orta, yüksek, çok yüksek) olarak sınıflandırılmış olup, ilimiz Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan İller arasında yer almaktadır. Bu çerçevede ilimizde, Sağlık Bakanlığınca Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallar ile Maske, Mesafe, Temizlik kurallarına uymak kaydıyla 30.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya geçilmek üzere;

A

1. Daha önceki kararlarla risk gruplarına göre düzenlenen hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden düzenlenmesine;

Buna göre;

  • Hafta içi günlerde 21.00 - 05.00 saatleri arasında ilimiz genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasına devam edilecek.
  • Hafta sonlarında; Cuma günü saat 21.00'de başlayıp Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde uygulanacak.

Uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 01.12.2020 tarihli ve 96 Nolu İl umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararı ekindeki Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde yer alan istisna/muafiyetler ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.

  • Cumartesi ve Pazar günü market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve çiçekçiler 10.00 - 17.00 saatleri arasında açık olacak. Yine belirtilen süre içerisinde marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler ve çiçekçiler telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebilecek,
  • Cumartesi ve Pazar günü ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak,
  • Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı işyerleri Cumartesi ve Pazar günü 10.00 - 20.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerine devam edebilecek,
  • Online sipariş firmaları da Cumartesi ve Pazar günü 10.00 - 24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebilecektir.

2. Yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerleri; Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşullarına (masalar ve koltuklar arası) göre açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde 50 kapasite sınırlaması ile mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek. HES kodu sorgulaması yapılarak, 07.00 - 19.00 saatleri arasında müşteri kabul edecektir.

Ancak bu işyerlerinde aynı masada en fazla 2 kişinin aynı zamanda oturmasına izin verilecektir.

Yeme-içme yerleri 19:00 - 21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde, tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00 - 20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecektir.

3. Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinliklere dair "02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgemize göre çok yüksek risk grubunda bulunan illerde ise İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan karara göre uygulama belirlenecektir" hükmüne istinaden; Salgın tedbirlerine (maske, mesafe, hijyen) uymak kaydıyla ilimizde genel kurullar serbest bırakılacaktır.

4. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerde 02.03.2021 tarihli ve 10 Nolu İl umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararıyla belirlenen usul ve esasların uygulanmasına aynen devam edilecektir.

Ancak bu hafta sonu (3-4 Nisan 2021) uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi günü için daha önceden tarih almış nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlere katılacaklar (katılımcı sınırlamasına uygun olmak kaydıyla) için muafiyet uygulanacaktır.

5. Halı saha, yüzme havuzu vb. tesislerle ilgili; " 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgemize göre yüksek ve çok yüksek risk grubunda bulunan 39 ilde ise İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan karara göre uygulama belirlenecektir" hükmüne istinaden ilimizde ilgili tesislerin açılmasına müsaade edilecektir.

6. İnternet kafe/salonu, bilardo salonu, lunapark, hamam, sauna, masaj salonu gibi yerlerle ilgili; "02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı Genelgemize göre çok yüksek risk grubunda bulunan illerde ise İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınan karara göre uygulama belirlenecektir" hükmüne istinaden; İlgili tesislerin 50 kapasite sınırına uymak ve HES kodu sorgulaması yapmak kaydıyla 07.00 - 19.00 saatleri arasında faaliyette bulunmasına müsaade edilecektir.

7. 02.03.2021 tarihli ve 10 Nolu İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararının 4. Maddesiyle yasaklanan "İşyeri, sivil toplum kuruluşları vb. yerlerin açılış, kokteyl, kurdele kesme gibi bir arada bulunmayı gerektirecek etkinlikler" salgın tedbirlerine (maske, mesafe, hijyen) uymak kaydıyla serbest bırakılacaktır.

8. Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ilimiz genelinde ağırlık verilecektir.

9. Kontrollü normalleşme döneminin sürdürülebilirliği ve bir an evvel tam anlamıyla normalleşmenin sağlanması için; Dinamik Denetim Sürecinin uygulanmasına kesintisiz şekilde devam edilecektir.

Salgının seyrini etkileyen (olumlu-olumsuz) her türlü faktörün analiz edildiği ve bu faktörlere yönelik alınan/alınması gereken tedbirler ile yürütülen/yürütülecek olan faaliyetlerin yer aldığı İl Salgın Risk Azaltma Planı (SARAP) doğrultusunda gerekli çalışmalar aksaklığa meydan verilmeden sürdürülecektir.

10. İçişleri Bakanlığımızın 30.03.2021 tarihli ve "Sinema Salonlarının Faaliyetlerinin Ertelenmesi" konulu Genelgesine istinaden;

Salgınla mücadele tedbirleri kapsamında, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzun 25.02.2021 tarihli ve 9 Nolu kararı doğrultusunda sinema salonlarının faaliyetlerinin durdurulması 1 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılmıştı.

Gelinen aşamada gerek sektörün bu yöndeki talepleri gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşü neticesinde; salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla ilimizdeki sinema salonlarının faaliyetlerine 12 Mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmiştir.

B. Koronavirüs (Kovid - 19) salgınıyla mücadele kapsamında, Okul Çağı İşitme Tarama Programında (OÇİTP); okul çağı çocuklarda sık görülen işitme kayıplarının erken tanılanması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla o ildeki kamu/özel ilköğretim okullarında eğitim gören 1. sınıf öğrencileri, İlçe Sağlık Müdürlüğü (İlçe SM)/Toplum Sağlığı Merkezi (TSM)/ Sağlıklı Hayat Merkezi'nde (SHM) görevli ebe/hemşire/sağlık memuru tarafından tarama odyometre cihazı ile okullarda taranmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün 09.03.2021 tarihli E-67414668-234.01.03-139 sayılı yazısında; Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında il bazında alınması gereken tedbirler ile uyulacak kurallar, risk gruplarına göre belirlenmiş olmakla birlikte; okul çağı işitme tarama çalışmalarının nerede (Okullarda ya da Toplum Sağlığı Merkezinde/Sağlıklı Hayat Merkezinde/İlçe Sağlık Müdürlüğünde (TSM/SHM/İlçe SM)), ne zaman ve hangi tedbirler altında yapılacağı hususunun İl Hıfzıssıhha Kurullarınca değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Bu doğrultuda;

1. Tarama çalışmalarının maske, mesafe, temizlik kurallarına uygun şekilde, mümkün olduğunca kış aylarına denk gelmeyecek şekilde 1 Nisan-31 Eylül tarihleri arasında planlanarak okulların açık olduğu dönemde okul müdürlüklerince uygun görülen sessiz bir odada yapılmasına,

2. Okullarda ulaşılamayan çocukların; İlçe Sağlık Müdürlükleri (İSM)/Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM)/Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM) ile İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri koordinasyonunda; randevuların yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanıp, çocukların ebeveyn gözetiminde İlçe SM/TSM/SHM'ye getirilmesi ve sessiz bir odada taramaların yapılmasına,

3. Salgının yayılımını önlemek amacıyla Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi ve Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması, her tarama sonrası tarama odyometre cihazı ve kullanılan aksesuarların 70 alkol solüsyonu ile temizlenmesine,

Kaymakamlar ve ilgili Kurumlarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamalarda herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan karara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Oy birliği ile karar verilmiştir.

Editör: TE Bilisim