5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Kurtuluş İlkokulu bahçesinde, Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Rize Belediyesi'nin kentte yürütmüş olduğu, resim, slogan, mektup, fotoğraf ve atık yağ kategorilerinde düzenlenen yarışmalar için ödül töreni düzenlendi.

Çevre temizliği bilincinin özellikle çocuklarımız ve farklı yaş gruplarını kapsayıcı şekilde toplum üzerinde etkisini arttırmak üzere düzenlenen etkinlik, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Binpınar'ın, Video konuşması ile başladı.

Düzenlenen programa, Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Serkan Savaş, İl Müftüsü Naci Çakmakçı, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşma yapan Vali Çeber bireysel olarak oluşturulacak farkındalıkların çevre için çok önemli olduğunu ifade ederek; "Görüyorum ki çevre ve doğa konusunda ki hassasiyet gün ve gün artıyor. Özellikle yarışmada ödül alan resimleri incelemenizi ve burada olmayan vatandaşlarımıza göndererek onlarında incelemelerini sağlamanızı istiyorum. Bizim burada pek çok kelime ile anlatabileceğimiz şeyleri bu resimler bizlere çok daha iyi somut bir şekilde anlatıyor. Çok fazla sorumluluğumuz var. Bizler ne kadar proje üretirsek üretelim eğer bireysel olarak farkındalık oluşturamazsak, yapılan tüm çalışmalar, tüm projeler sonuçsuz kalacaktır. Bu süreci pandemi ile kıyaslayabiliriz. Bireysel olarak farkındalık oluşmadığı sürece hedeflerimize ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Bunun sonucunda da geleceğe güzel bir dünya bırakma şansımızı da kaybetmiş olacağız.

Çevre konusu son zamanlarda en çok konuşulan ve provoke edilmeye çalışılan konulardan bir tanesidir. 25 yıl önce ülkemizde böyle törenler yoktu. Yani Devletimiz, kurumlarımız ve vatandaşlarımız herkes belli bir noktaya geldi. O yüzden sizlerden isteğimiz bu tarz konuların istismar edilmesine müsaade etmemenizdir.

Dünyada çevre konusunda kabul edilen şudur; koruma ve kullanma dengesi sağlanmasıdır. Doğanın size müsaade ettiği kadar ve doğanın size müsaade ettiği yöntemle doğaya dokunabilirsiniz. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak burada bir Millet Parkı yapılıyor ve bunun için denize dolgu yapılıyor. Bu doğaya dokunmaktır. Ama bu yapılırken öncesinde nereden nasıl dolgu malzemesi kullanılacağı, ne kadar alan doldurulacağı ve diğer tüm konular detaylıca değerlendiriliyor. Bunun sonucunda da müsaade edildiği kadar alan doldurularak muhteşem bir millet bahçesi yapılıyor. Bir örnek daha verecek olursak; Ovit tünelini doğaya dokunmadan yapmamız mümkün değil. Ama burada kriterimiz doğanın müsaade ettiği kadar doğaya dokunmak ve sonucunda hasar gören yerleri tekrar onarmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya çevre gününüzü kutluyor, yarışmada dereceye gire kardeşlerimizi ve çocuklarımızı tebrik ediyorum. " ifadelerini kullandı.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise konuşmasında insanoğlunun var oluşundan bu yana doğayla iç içe yaşadığını ancak sanayileşmeyle birlikte doğal çevrenin çöküşünün başladığını kaydederek, "Endüstriyelleşmenin ve teknolojinin yanında tüketimin artması doğa tahribatını artırmış, önceleri kirlilik tutmayan doğa artık kendini yenileyemez duruma gelmiştir.

Bunun sonucunda da ulusal ve uluslararası bir çevre sorunu ortaya çıkmıştır. 1972 yılında Stockholm'da yapılan 'İnsanın Çevresi Konferansı'na ülkemizde katılmış, böylece çevre konusunda en önemli çalışma başlamıştır. Bu süreçle birlikte iklim krizine dönüşmüş küresel ısınma ve çevre kirliliği dünyanın ve ülkemizin en önemli başlıklarından biri olmuş ve projeler oluşturulmuştur. Bizler de ülkemizdeki çevre çalışmalarına destek vermek ve şehrimizin kendine özgü tabiatını, habitatını, endemik bitki çeşitlerini, toprağını ve suyunu korumak amacıyla çeşitli kurumlarımızla birlikte projeler başlattık. " dedi.

ATIK SU ARITMA TESİSİ KURUYORUZ..

Başkan Metin, öncelikli olarak bilinçsizce tüketilen ve doğaya zarar vermeye başlayan atık suların yeniden kullanımı için bir projenin temelini attıklarını belirterek, "Yaşam standartlarının yükselmesine bağlı olarak artan su kullanımı, temizlik anlayışı, sanayi tesisleri zaten kısıtlı miktarda olan kullanılabilir suyun kirlenmesine ve tükenmesine yol açmaktadır. Bu kirlilik ve tüketimi telafi etmek için bizler de şehrimize Atık Su Arıtma Tesisi kuruyoruz. Çünkü suların arıtılmadan doğaya tekrar verilmesi, var olan kaynak suyunu da kirlettiği gibi bütün canlıların yaşam alanlarına da zarar vermektedir. Bizler de Rize'mizin yemyeşil doğasını korumak ve geleceğine sahip çıkmak için Rize Atık Su Arıtma Tesisi'ni inşa ediyoruz. Çünkü arıtma tesisleri sayesinde sulardaki kirlilik oranı 95 oranında azaltılabilmektedir. Böylece hem halkımızın hem de gelecek nesillerimizin sağlığını koruyarak, şehrimizin zengin ekosistemine katkı sağlayacağız. Yine aynı şekilde şehrimizin en önemli gelir kaynağı olan çay, fabrikalarda işlendikten sonra artık olarak kalanı çöp olarak doğaya dönmektedir. Bir endüstriyel atık olan bu çöp çevrede büyük görüntü ve toprak kirliliğine sebebiyet vermektedir. Bizler de bu çöpün çevreye verdiği zararı önlemek ve geri dönüşümle tekrar ekonomiye kazandırmak için Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Elektrik Üretim Tesisi'nin temelini attık ve en kısa zamanda da faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Çünkü doğa için, çevre için artık kaybedecek çok zamanımız yok. Yılda tonlarca atık olarak çıkan ve doğayı kirleten bu çöpü toplayarak, yıllık 4.200 ton üretim kapasiteli tesisimizde mangal kömürü üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca çayın içinde bulunan 16 civarındaki yağ dan da aylık 0,8 MWh elektrik üreteceğiz. Aynı zamanda bu tesisimizde istihdama katkı sağlayacak 20 ile 30 kişiye de iş imkanı oluşturmuş olacağız. Böylece çay üretimi ve imalatında ortaya çıkan çay atığını bertaraf ederek, yenilenebilir enerji kaynağı olarak ekonomimize kazandıracağız. " diye konuştu.

SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI 7'DEN 70'E DEVAM EDİYOR..

Kentte çevrenin önemini ortaya koymak ve çevre duyarlılığını artırmak için 7'den 70'e herkesin dahil olacağı "Sıfır Atık" çalışmaları ve kampanyalarının devam ettiğini kaydeden Belediye Başkanı Metin, "'Rize Senin' projesiyle anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplamda 51 okul, 25.000 öğrenci ve 50.000 veliyle çevre ve sıfır atık çalışmaları yapılmıştır. 35,000 konut, 718 adet işyerine ulaşılarak atık piller, elektronik atıklar, atık giysiler, camlar, plastikler, metaller ve atık yağlar toplanmıştır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında çeşitli kampanya ve yarışmalarla çevre kirliliğini önlemeye destek sağlamayı planlıyoruz. Bu çerçevede Bitkisel Atık Yağ Toplama, Fotoğraf Yarışması, Mektup Yarışması, Slogan Yarışmaları düzenleyerek dereceye girenlere hediyeler vererek geri dönüşümü daha cazip ve eğlenceli duruma getiriyoruz. Çevre konusundaki bu duyarlılığımızın yaptığımız proje ve çalışmalarla devam edeceğini, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve temiz bir dünya bırakacağımızı temenni ediyor, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyorum. " dedi.

Yapılan konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri taktim edilerek alanda bulunan fotoğraf sergisi gezildi.

Editör: TE Bilisim