Yükseköğretim Kurulu tarafından yükseköğretim tarihinde ilk kez kurgulanan "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" kapsamında Üniversitemizin "çay" alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak belirlenmesi dolayısıyla kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Rektörümüz, YÖK'ün projesinden, projenin amacından, kapsadığı üniversitelerden, Üniversitemizin "çay" konusunu seçme nedenlerinden ve sağlayacağı imkanlardan, bu projede Üniversitemizin potansiyeli ve işbirliği içinde olacağı paydaşlarından bahsetti.


Yükseköğretim Kurumunun 2015 yılında başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili bakanlık ve kurumlar ile işbirliği içerisinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi başlattığını ve projenin 2006 yılından sonra kurulmuş olan üniversiteleri kapsadığını belirten Rektörümüz, "Bu projenin amacı özellikle 2006 yılından sonra kurulmuş olan üniversitelerin içinde bulundukları bölgenin özelliklerine göre belli alanlarda ihtisaslaşmaya ve misyon farklılaşmasına giderek içinde bulundukları iller ile bölgenin kalkınmasına katkı sunmalarını sağlamaktır. İçinde yaşadığımız dünyada artık üniversitelerin birbirlerinin tekrarı ve kopyası olması istenmemektedir. Misyon Farklılaşması projesi kapsamında ilk müracaatlar 2016 yılında, ikinci müracaatlar ise Mart 2018'de yapıldı." dedi.


2018 yılında 32 farklı üniversitenin "Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi"ne müracaat ettiğini ifade eden Rektörümüz, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Kalkınma, Maliye ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının temsilcilerinden oluşan komisyonun değerlendirmeyi yaparak Üniversitemizin de aralarında bulunduğu 5 üniversiteyi belirlediğini söyledi.


Rektörümüz, Üniversitemizin projeye "çay" alanında müracaat etmesinin nedenlerini şöyle sıraladı: "Ülkemizde sudan sonra en fazla tüketilen içecek olması, dünyada üretici konumunda 5. sırada, tüketici konumunda 1. sırada yer almamız, kişi başı tüketimin üç buçuk kilo olması, ülkemizde çay ekim alanlarının 65'inin Rize'de, 100'ünün Doğu Karadeniz Bölgesinde olması, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün Rize'de olması, bölgede, ÇAYKUR (13.000) ve özel sektörde (9.000) toplam 22 bin çalışanın bulunması, ÇAYKUR (46) ve özel sektörde (146) toplam 192 çay fabrikasının olması, çay fabrikalarının 154 tanesinin Rize'de olması, bölgenin yıllık yaş çay üretiminin 1 milyon 300 bin ton, kuru çay üretiminin ise 250 bin ton olması, çayın ülke ekonomisine katkısının yaklaşık olarak 5 milyar olması, yaş çay üretiminin 80'inin Rize'de olması, 212.692 aileye geçim kaynağı sağlaması, çay tarımının modernize edilememiş olması, bu alanda sektör üretimden satışa, çeşitliliğe ve pazarlamaya kadar birçok alanda dünya ile rekabet edecek durumda olunmaması, çayın bölgemiz ve ülkemiz için bu kadar önemli ve stratejik ürün olmasına ve çayın ülkemizde 80 yıllık bir geçmişinin bulunmasına rağmen, maalesef sürecin hala geleneksel usullerle devam ettirilmesi."


Üniversitemizin bu projedeki potansiyelini ve neler yapabileceğini açıklayan Rektörümüz, "Merkezi Araştırma Laboratuvarı başta olmak üzere farklı birimlerimiz bünyesindeki uydu laboratuvarları bu projeyi gerçekleştirmek için elverişli. Ziraat ve Doğa Bilimleri bünyesinde bu bölgedeki tek Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi bizim Üniversitemizde yer alıyor. Pazar Meslek Yüksekokulumuzda Organik Tarım Bölümü, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü ve Türkiye'de sadece Üniversitemizde bulunan Çay Tarımı ve İşleme Teknolojileri Bölümü var. Fen Edebiyat Fakültemizde Kimya ve Biyoloji Bölümü, fabrika süreci için Mühendislik Fakültemizde Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, çay tarlalarının peyzajı konusunda Peyzaj Mimarlığı Bölümü, ürün çeşitliliği ve pazarlanması anlamında da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizde İktisat ve İşletme Bölümü var. Tüm bunlar bizim temel altyapımızı oluşturuyor." diye konuştu.


Projedeki paydaşlarımızı da aktaran Rektörümüz, "Proje kapsamında başta Rize Valiliği olmak üzere bölgedeki valiliklerimiz ve belediyelerimiz var. Ana paydaşımız ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tarım Orman İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, DOKA, DOKAP, çay bölgesindeki illerin ziraat odaları ve STK'ler bu projeyi yürütürken paydaşlarımız olacak. " dedi.


Rektörümüz, projeye başından beri büyük destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta SARAÇ ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci AĞBAL'a, Üniversitemizin bu projeyi kazanmasında emekleri olan çalışma ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Rize Haberleri

Editör: TE Bilisim