Dünyada yer alan yükseköğretim kurumlarını boyut, görünürlük, açıklık ve mükemmeliyet göstergeleri üzerinden değerlendiren Webometrics Dünya Üniversite Sıralamaları (Webometrics Ranking of Universities) 2020 Temmuz sıralaması açıklandı. Yaptığı çalışmalarla her geçen gün kamuoyunun daha fazla dikkatini çekmeye başaran Üniversitemiz, 2015'den itibaren 5 yılı kapsayan değerlendirmede 7 bin 171 basamak birden yükselmeyi başardı. 2015 yılındaki sıralamada 9 bin 988'inci sırada yer alan Üniversitemiz, 2020 Temmuz ayında açıklanan sıralamada ise 7 bin 171 basamak yükselerek dünya genelindeki üniversiteler arasında 2 bin 817'inci sırada yer aldı.

Üniversitemiz, Her Yıl Ortalama 1.434 Üniversiteyi Geride Bıraktı
Üniversitemiz boyut (kurum bilgi paylaşımı) göstergesinde 1.843'üncü sırada, görünürlük (web içeriği) göstergesinde 8 bin 635'inci sırada, açıklık (en çok alıntı yapılan araştırmacılar) göstergesinde 1.333'üncü sırada ve mükemmeliyet (2014-2018 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde 26 disiplinde en çok atıf alan yüzde 10'luk dilime giren yayın sayısı) göstergesinde ise 2 bin 680'inci sıradaki yerini aldı. Üniversitemiz, sıralanan Türkiye'deki 217 yükseköğretim kurumu arasından da 81'inci basamakta yer aldı.


Dünyadaki ilk 779 Üniversite Arasına Girmeyi Başardı
Üniversitemiz, Webometrics'te gösterilen başarıyla birlikte araştırma performansı, yenilik girdileri ve webdeki görünürlük aracılığı ile sosyal etki faktörleri olmak üzere 3 gösterge grubunda dünya üniversitelerini sıralayan SCImago Kurumlar Sıralaması (SIR) bu yıl ilk defa sıralamaya değer bulunan üniversiteler arasına girdi.


SCImago sıralamasına hızlı bir giriş yapma başarısı gösteren Üniversitemiz, sıralanan 3 bin 897 yükseköğretim kurumu arasından Amerika, Rusya ve Çekya gibi ülkelerden 13 üniversite ile birlikte 779'uncu sırayı paylaştı.


Üniversitemiz Uluslararası Yayın Sayısını 5 Yılda 2 Kat Arttırdı
Öte yandan Üniversitelerin akademik performans ve üretkenliklerinin en önemli göstergesi, öğretim elemanlarının akademik yayınlarının Science Citation Index (SCI/SCI-E), Social Science Citation Index (SSCI) ve Arts and Humanities Citation Index (AHCI) gibi uluslararası atıf indekslerinde yer alan dergilerde yayımlanmasıdır. Bu indekslere erişim sağlayan Web of Science verilerine göre Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), 2014 yılından itibaren her yıl periyodik olarak yükselişini sürdürmüştür. 107 devlet üniversitesi arasında 2017 yılında 69'uncu sırada yer alan Üniversitemiz, 2018 yılında 44'üncü sıraya, 2019 yılında da öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın sıralamasında 108 devlet üniversitesi arasından 41'üinci sıraya yükselmiştir.


Yapılan sıralamaya göre 214 yılında 261 uluslararası yayını bulunan Üniversitemiz, 215 yılında bu sayıyı 356'ya, 2017 yılında 369'a ve 2019 yılında da 434'e çıkarmayı başardı. Böylece 5 yılda yayın sayısını yaklaşık olarak 2 kat artırmayı başaran bir üniversite olmuştur.


Recep Tayip Erdoğan Üniversitesinin Yükselişi Uluslararası Öğrencilerin de Dikkatini Çekiyor
Farklı göstergeler üzerinden yapılan sıralamalarda sürdürülebilir bir yükseliş gösteren Üniversitemize uluslararası öğrenci başvuruları da rekor düzeyde artış gösterdi. 48 farklı ülkeden 545 öğrencisi olan Üniversitemizin 2020-2021 akademik yılındaki 617 uluslararası öğrenci kontenjanı için yapılan ilk çağrıda 90 farklı ülkeden 9 bin 644 kişi başvuru yaptı. Yabancı öğrencilerin Üniversitemize bu derece teveccüh göstermeleri Üniversitemizin uluslararası dünyada da bilindiğini ve uluslararasılaşma stratejisinin doğru yolda ilerlediğini göstermektedir.


Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sürdürülebilir Bir Gelişim Gösteriyor
Üniversite olarak kalite çalışmalarını öncelediklerini belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.


Uluslararası sıralamalardan biri olan QS tarafından yapılan 2019 Uluslararası Öğrenci Anketi sonuçlarını da aktaran Rektörümüz, "Katılımcı öğrencilerin yüzde 32'si üniversite seçimlerinde, üniversitenin sıralamalarda iyi bir yerinin olmasının önemli bir faktör olduğunu ifade etmişlerdir. Sıralamalar öğrenciler açısından bilinçli tercih yapma konusunda önemli bir araç vazifesi görür. Bunun bilincinde nitelikli büyüme hedefiyle her günün bir önceki günden daha iyi olması için tüm personelimiz ve öğrencilerimizle birlikte büyük gayret gösteriyoruz. Kamuoyunun da ilgisini çeken bu çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Bu düşüncelerle, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ailesinin tüm bileşenlerini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum"dedi.


Uluslararasılaşma Temel Hedeflerimizden Birisidir
Üniversite bünyesinde yapılan tüm çalışmalarda bölgeden başlayarak, ülke gelişimine katkı sunulmasının hedeflendiğini de vurgulayan Rektörümüz, "Uluslararasılaşma noktasında öğrencilerimize iyi bir kariyer kazandırmak, eğitim ve araştırma kalitesini geliştirmek amacıyla gayret gösteriyoruz. Bunun yanı sıra öğretim elemanlarımız uluslararası ortaklı projeler üretmekte ve bölgesine değer katacak çalışmalar yapmaktadır. Bu noktada Yeni YÖK vizyonuyla tüm yükseköğretim kurumlarımızda olduğu gibi bizleri de kalite eksenli yolculuğumuzda daima destekleyen YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ'a ve YÖK üyelerimize şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Rize Haberleri

Editör: TE Bilisim