Yaklaşan yaş çay sezonu Kalkandere Muhtarlar Derneği Başkanı Niyazi Kabaoğlu hazırladığı öneri listesi ile Ziraat Odasına çağrıda bulundu.

Çaykur'un kuruluşundan bu yana yaş çay alımı yaptığı çay ambarlarının (Elektrik, Kapı, Çatı, Masa, Sandalye Vb.) masraflarının köylüler tarafından imece usulü ile yapılarak karşılandığını, köy ve mahalle muhtarlıklarının bu yükü artık taşıyamadığını dile getiren Kabaoğlu bu giderlerin artık köy ve mahalle muhtarları üzerinden alınmasını, yada bu giderleri karşılamak üzere; üreticiden her yıl milyonlarca lira zorunlu kesinti yapan Ziraat Odası bünyesinden muhtarlıklara pay ayrılmasını talep etti.

Ziraat Odasının müstahsile hiçbir fayda sağlamadığını dile getiren Kabaoğlu, toplanan milyonlarca liradan üreticinin faydalanma zamanının çoktan geldiğini kaydederek; Zorunlu kesintiye son verilmediği üzere en azından üreticisine maliyet fiyatına çay elbisesi çay makası veya çayla ilgili her tür alet ve edevatlarına öncülük yaparak halkın yanında olmasını şart koşmalıdır.'' Dedi.

Açıklamalarına devam eden Kabaoğlu hazırladığı öneri listesini şöyle sıraladı;

''Zorunlu kesintiye son verilmediği üzere en azından üreticisine maliyet fiyatına çay elbisesi çay makası veya çayla ilgili her tür alet ve edevatlarına öncülük yaparak halkın yanında olmasını şart koşmalıdır.

Ziraat Odaları'nın hiçbir hizmet vermeden Çaykur üzerinden zorunlu kesinti adı altında alınan kesintiye bir son vermelidir.

Bu da mümkün olmuyorsa muhtarlardan istenilen işler için yüzde 2 zorunlu kesinti köy muhtarlıkları veya mahalle muhtarlıklarına bütçe oluşturulmalıdır.

Yüzdelik oranı yapılamıyorsa bir genelgeyle Ziraat Odaları'ndan muhtarlar bütçesine yüzde 2'lik bir pay aktarılmalıdır.

Etütleri yapılarak muhtarlıklar üzerinden yapılması planlanan çay alım yerindeki ihtiyaç giderici lavabolar Çaykur tarafından yapılmalıdır.''

Çay alım evlerindeki elektrik abonelerinin kullandığı sürece Çaykur bünyesi üzerine almalıdır.''

Editör: TE Bilisim