Sürekli olarak gözetim davalarına konu olan ve sonucunda kamu zararına yol açan Ceviz, Sarımsak, Çay, Muz, Ay Çekirdeği gibi ürünlerde mevcut gümrük vergisi oranlarında nispi ve maktu olarak ikiye bölünerek yapılan ayarlamanın, yanlış yorumlanması ve bazı basın organları tarafından da çarpıtılması üzerine Rize Milletvekili Muhammed Avcı'dan açıklama geldi.

Kuru çayda gümrük vergisinin düştüğüne dair yorumların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Avcı, konunun muhatabı her iki bakan ile bizzat görüştüğünü, alınan kararın kesinlikle üreticiyi ve dürüst tüccarı korumaya yönelik olduğunu belirtti.

Milletvekili Avcı açıklamasının devamında;

'Konu ile ilgili İthalat Genel Müdürlüğü bilgi notunu aynen paylaşıyorum.

Sayın vekilim;

En çok gözetim davalarına konu olan ve maalesef gümrük vergilerinin faiziyle birlikte geri ödendiği başlıca ürünler olan ceviz, sarımsak, çay, muz, yağlık ve çerezlik ay çekirdeğinde mevcut gümrük vergisi oranları nispi ve maktu olarak ikiye bölünerek sonuçta alınan gümrük vergisi oranı değiştirilmeden daha etkin bir uygulamaya gidilmiştir. Böylece gözetim fiyatı altında düşük fatura beyan edilerek, mahkeme kanalı ile geri almaların önüne geçilmiş olacaktır.

Örneğin çay ithalatında 145 oranında gümrük vergisi uygulanmaktaydı.

Bugünkü Resmi Gazete'de (05/08/2020) yayınlanan Karar ile çay üzerinden alınan gümrük vergisi nispi (yüzde 7) ve maktu (ton başına 3.530 avro ile 10.310 avro arası) olarak 15 gün sonra uygulanmaya başlayacaktır. Mevcut dünya piyasaları fiyatlarıyla yeni uygulama ile alınacak gümrük vergisi de 145 oranında olmakla birlikte düşük fatura beyanı sonrası mahkeme süreci ile devlete ödenen vergilerin ithalatçı tarafından geri alınmasının önüne geçilecektir. Böylece üreticimiz ve dürüst tüccarımız korunacak ve haksız rekabet ortamı oluşması engellenecektir.'' İfadelerine yer verdi.

Yeni Uygulama Nasıl Olacak?

''Kuru Çay'' ithalatı için yeni gümrük vergisi uygulamasını yorumlayacak olursak,

Örneğin; Kilogram fiyatı 35 TL'den 10 Ton kuru çay ithal eden dürüst bir tüccar eski tarife üzerinden yüzde 145 oran ile 507,500TL gümrük vergisi ödüyor,

Art niyetli bazı tüccarlar ise ithal ettikleri kuru çayı fatura üzerinde 10TL göstererek aradaki 362,500TL'lik kısım içinde dava açıp faizi ile birlikte geri alıyorlardı.

Yeni uygulama ile birlikte;

Kilogram fiyatı 35 TL'den 10 Ton kuru çay ithal eden bir tüccardan ton başına ortalama 50,000TL (10 Ton x 50 Bin = 500.000TL) sabit gümrük vergisi ve fatura bedeli üzerinden de yüzde 7 (Ort. 25 Bin TL) gümrük vergisi alınacağından, ödenecek gümrük vergisinde her ne kadar yüzdelik indirim yapılmış gibi görünse de aksine artış söz konusudur.

Yeni uygulama ile birlikte gerçek alım fiyatını maskeleyen ve kamu zararı oluşturan tüccarlar için vergi kaçırmanın önüne geçilerek, yerli üreticinin koruyacağı da hesaplamalar ile ortadadır.

Editör: TE Bilisim