Karanlık fabrika, üretim süreçlerinde insanların devreden çıkarıldığı ve üretimin tamamen makinalar tarafından gerçekleştirildiği fabrika türleridir. Yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerden destek alan bu fabrikalar, üretim verimini arttırma konusunda oldukça avantajlıdır.

Karanlık Fabrikada Üretim Nasıl Gerçekleşir?

Karanlık fabrikalarda üretim tamamen makinaların kontrolünde gerçekleşir. Tüm üretim süreci otomasyon sistemi ile kontrol edilir. Bu sayede hammadde girişinden nihai ürün çıkışına kadar tüm süreç insan müdahalesi olmadan tamamlanır.

Bu tür uygulamaların en önemli noktası, makinaların ve robotların sürekli iletişim içinde olmasıdır. Fabrika kullanılan haberleşme protokolleri ve bulut sistemleri, makinalar arasındaki iletişimin kesintisiz olmasını sağlar. Aynı zamanda fabrika ERP gibi sistemlerle entegre edilebilir. Bu sayede üretim sürecinde yaşanan tüm durumlarda dışarıdan rahatlıkla gözlemlenebilir.

Unutmayın, Konzek Teknoloji, işletmelerin dijital dönüşüm anlamında ihtiyaç duyduğu Endüstri 4.0 çözümlerini uçtan uca geliştiren, 80'den fazla ülkeye teknoloji ihraç eden, sektöründe lider bir teknoloji firmasıdır. Özellikle yapay zeka destekli MES ve MOM markası Retmes ile özel tasarlanmış algoritmalar inşa ederek, işletmelerin enerji verilerinin, proses verilerinin ve üretim verilerinin toplanması, izlenmesi ve analiz edilmesi anlamında etkin çözümler sunar.

Karanlık Fabrika Dezavantaj Sunar Mı?

Üretim verimliliğini arttırmaya yardımcı olan karanlık fabrikalar birkaç açıdan dezavantajlı olarak görülebilir. Bunlardan ilki ve en önemlisi istihdam kaybı olacaktır. Üretim süreçlerinde insana ihtiyaç olmadığı için işsizlik sorunu ortaya çıkabilir.

Diğer yandan karanlık fabrikalar ölçeklenme konusunda da sorunlar getirebilir. Hızla büyümek ve üretim kapasitesini arttırmak isteyen bir işletme karanlık fabrikada bunu istediği hızda yapamayabilir. Öncelikle tüm sürecin yeni üretim kapasitesi beklentilerine göre yeniden tasarlanması gerekir.

Başka bir dezavantaj ise makinalarda yaşanabilecek arızalardır. Süreçte insanlar olmadığı için makinada arıza medyana gelirse manuel üretim gerçekleştirilemez. Bu da arıza giderilene kadar üretimin olmayacağı anlamına gelir.

Editör: TE Bilisim