Rize Belediyesi Meclis salonunda yapılan programda kanserin genel belirtileri ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra özellikle Ekim ayı meme kanserinde farkındalık ayı olduğu için meme kanseri üzerine bilgiler aktarıldı.Erken teşhiste meme kanserinin risk ihtimalinin tamamen ortadan kalktığı ve tekrarlama ihtimalinin zayıf olduğu vurgulandı.

Program içerisinde daha önce kanser hastası olup daha sonra kanseri yenen katılımcıların sürece ilişkin hikayeleri de dinlendi. On yıl önce kanser hastalığına yakalanan ve birkaç aylık tedavi sonunda tamamen sağlığına kavuşan Rize Kent Konseyi Başkanı Sadullah Köse katılımcılara yaptığı sunumda hastalık döneminde yaşadığı süreci ve sağlığına kavuşmasının nedenlerini anlattı.Hastalığı atlatmasını erken teşhise bağlayan Sadullah Köse "Çoğu insan gibi doktora gitmeyen biriydim.Yakınlarımın zoruyla doktora gittim ve orada yapılan tektikler neticesinde kanser olduğumu öğrendik. Üzüldük elbette ancak şöyle bir şey söyledim o hastalık bendeyse birlikte savaşmalıyız. Tek başınıza siz beni iyi yapamazsınız. Ben mücadele etmezsem sizin beni iyileştirme şansınız yok.Neyseki erken tanı konuldu ve bu beni kurtardı. Sağlamım.Hiç bir eksikliğim yok. Hastalık öncesine göre şimdi hayata daha bağlıyım ve daha fazla mücadele ediyorum boş durmuyorum. Rabbim bana bir ömür daha nasip etti ve benim bu ömrü en iyi şekilde değerlendirmek borcum. hiç hastalık çaresiz değildir. Önemli olan inanmak, mücadele etmek enerjiyi yüksek tutmaktır.Kendinizden vazgeçebilirsiniz ancak yakınlarınızı üzmeye hakkınız yoktur."şeklinde konuştu.

Programda daha sonra kanser hastalığı hakkında genel bilgi ve tedavi süreçlerine ilişkin bilgi veren KETEM Sorumlu Hekimi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Zeynep KIRDI HARBAWİ' şunlara değindi " Kanser tedavi ve psikolojik olarak zor bir süreç ancak erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık. Erken teşhis iyileşme sürecini daha erkene çekiyor ve yaşam kalitesini çok daha artırıyor. Ketem ile 81 ilde kanser tarama, teşhis ve eğitim çalışmaları yapılıyor.Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı ve dolayısıyla KETEM olarak meme kanseri üzerine yoğunlaştık KETEM neden önemli.Bizler hep son dakika doktora giden bir toplumuz.Biz sağlığını erteleyenleri yakalayan bir oluşumuz.istiyoruz ki insanları erken tedavi edelim ve onları bir an önce sevdiklerine kavuşturalım.Bu birimde her türlü uzman ekip ve ekipmanlar var ve gerçeken çok erken veri alıyoruz. İstatistiklere baktığımızda Rize kanser oranında yüksek illerden bir tanesi.Dolayısıyla KETEM burada öne çıkıyor. Lütfen hem sizler hem de yakınlarınızı bu konuda bilinçlendirin.

Programın kapanış konuşmasını yapan Rize Ket Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hatice Semiz katılımcılara teşekkür ettikten sonra şunları söyledi "Bugün kanserle ilgili farkındalık oluşturmak için buradayız. Hepimizin hayatının bir gerçeği. Kendimiz yaşayabiliriz, yaşamasakta mutlaka bir yakınımızın böyle bir tecrübesi oluyor. Hayatımızın bir gerçeği ama bugün özellikle vurgulamak istedik. Biliyorsunuz Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı. Bu proramda da gördükki erken teşhis hayat kurtarıyor. Hepimiz bu konuda biraz daha hassas olalım.Çevremizi bu konuda uyaralım. Ketem hazır bizlerin yanındayken hayatımızı kurtarmak için bu fırsatı değerlendirelim.''

Editör: TE Bilisim