Beykent Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilal Çuğlan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle, kalp hastalıklarının Covid-19 ile ilişkisine dair bilgi aktardı.

Dünyada ve ülkemizde en fazla ölüme sebep olan ve yaşam kalitesini düşüren kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir nitelikte olduğu konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül günü ''Dünya Kalp Günü'' olarak kabul edilmiştir ve bu amaçla çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Ölümlerin \40'ını oluşturuyor

Kalp ve damar hastalıklarının, ülkemizdeki ölümlerin yaklaşık \40'ını oluşturduğunu hatırlatan Dr. Çuğlan, ''Ayrıca, ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine oranla kalp krizi daha sık yaşanmaktadır ve bunların yarısından fazlası ise hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmektedir. Her yıl dünyada 17.5 milyon insan kalp damar hastalıklarından dolayı hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde ise 2019 TÜİK verilerine göre, yaklaşık 160.000 kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmiştir.'' bilgisini paylaştı.

Editör: TE Bilisim