Helikopterle dağın zirvesine bırakılan kayakçıların sarp yamaçlar ve yüksek eğimli alanlarda kaydıkları spor dalı olan heliski, dünyada sayılı merkezlerde gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de ise bu spor, Kaçkar Dağları'nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin'in Yusufeli ilçesinde 2005 yılından itibaren yapılıyor.

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası ile Kaçkar Dağları'nda gerçekleştirilen heliski faaliyeti, Türkiye-İsviçre ortaklığındaki Turkey-Ayder Heliski Havacılık ve Turizm Şirketi tarafından yürütülüyor.

Bölgede her hafta planlanan program öncesi ve her kar yağışının ardından kayak yapılacak alanlar kar uzmanları tarafından inceleniyor.

Kayakçıların yaptığı basınç ve karda meydana gelen değişimlerin analiz edildiği zirvelerde, yumuşak ve sert darbelere karşı karın direnci belirlenerek sporcu ve rehberler için olası riskler en aza indiriliyor.

Her kar yağışında analizlerin yenilendiği bölgede, çığ tehlikesi belirlenen alanlar ise sporcu ve rehberlerin sağlığı için kayak faaliyeti dışına çıkarılıyor.

Kar kalınlığının 2 metrenin üzerine çıktığı bölgede kayan sporcular için güvenlik en üst seviyede tutuluyor. Sporcular, zirvelerin yanı sıra karla kaplı çam ormanları arasında adrenalin dolu zaman geçiriyor.

Öte yandan 17 Ocak'ta başlayan faaliyetin dördüncü haftasında Kaçkar Dağları, ABD, Fransa, İtalya ve İsviçre'den 21 kişilik sporcu kafilesini ağırlıyor.

Mart sonuna kadar sürmesi beklenen faaliyet için bu sene 370 sporcu akredite oldu.

Editör: TE Bilisim