Hamam böceği, 4.600 farklı türe sahiptir ve en ilkel böcek türlerinden biridir. Tespit edilen en eski fosillerinin 320 yıl önce yaşayan hamam böceklerine ait olduğu düşünülüyor. Bu böcekler düzleşmiş oval bir gövde, uzun iplik benzeri antenler ve parlak siyah veya kahverengi deri gibi görünüşleri ile karakterizedir. Erkek hamamböceklerinin genellikle iki çift kanadı bulunurken, bazı türlerinde dişiler kanatsızdır veya körelmiş kanatlara sahiptir.

Üreme ve Genel Alışkanlıkları

Dişi hamam böceği, yumurta kılıflarında yumurta üretir. Bunlar bazen vücudundan çıkıntılı olarak tutulur veya korunan alanlara yapıştırılabilir. Dişi, yumurtaları bıraktıktan sonra yumuşak beyaz larvalar ortaya çıkar. Öncelikle dış iskelet sertleşir, sonrasında renk kahverengiye döner. Hamamböceklerinin yapısı ve büyüklüğü ciddi ölçüde değişiklik gösterebilir, bazı türlerin kanat açıklığı 12 santimetreyi bulabilir.

Dusge'ye göre hamam böcekleri ılık, nemli ve karanlık bir ortamı tercih eder ve genellikle tropikal veya diğer ılıman iklimlerde bulunur. Yalnızca birkaç türü ciddi ölçüde zararlı olabilir, onun dışında herhangi bir soruna sebep olmazlar.

Afrika ve Orta Doğu'nun yerlisi olan Amerikan hamam böceği 30 ila 50 mm'lik uzunluğa sahiptir, rengi kırmızımsı kahverengidir, açık havada veya karanlıkta sıcak kapalı alanlarda (örn. bodrum katları ve fırın) yaşar. Odalar) yaşarlar. Yetişkin yaşamı boyunca, yaklaşık 1.5 yıllık bir dönem boyunca dişi, her biri 45 gün sonra yumurtadan çıkan ve yaklaşık 16 yumurta içeren 50 veya daha fazla yumurta kolonisi biriktirir. Bu türlerin oldukça iyi gelişmiş kanatları olsa da birçoğu iyi birer uçucu değildir.

Doğada en yaygın türlerden biri olan olan Alman hamamböceği (Blattella germanica), koyu çizgilere ve açık kahverengi bir renge sahiptir. Dişi, yumurtaları çiftleşmeden 3 gün sonra üretir ve yaklaşık 20 gün taşır. Bu türler yılda en az 3 kez yumurtlar. Küçük olduğu için (yaklaşık 12 mm), bu hamamböceği genellikle market poşetleri ve kutuları içinde evlere taşınır. Uzun mesafeli gemi taşımacılığı da dahil olmak üzere insan taşımacılığı sebebiyle de tüm dünyaya yayılmıştır.

Editör: TE Bilisim