18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına Oda Başkanı Ecz. Çetin Kansız, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı maskeye olan yoğun talep nedeniyle vatandaşlara uyarılarda bulundu. Son günlerde nerede, hangi şartlarda üretildiği belli olmayan maskeleri pazarlamak için hiç hayatında maske görmemiş insanların piyasada maske satmaya başladığını ve bazı merdiven altı üretim yerlerinde maskelerin nasıl üretildiğinin görüntülerinin de kendilerini dehşete düşürdüğünü kaydeden Başkan Kansız, ne olduğu belli olmayan maskelerden vatandaşların uzak durması gerektiğini ifade etti.

Başkan Kansız, 2019 yılında 70 kuruşa maske alırken, bir anda aynı maskeleri 3 Lira 75 kuruştan temin etmek zorunda kaldıklarını ve hiç bir meslektaşlarının da bu maskeleri eczanelerine yüklü miktarda alıp bulundurmayacağını belirterek, "Ticaret Bakanlığı'nın bölgemizde yaptırdığı denetimler sonucunda Rize'de bir, Trabzon'da iki meslektaşımıza yazılan cezalarla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. Sosyal medyada ve diğer platformlarda konu ile ilgili bilgi sahibi olmadan hakaretvari yorumları ve yazılan cezaları reddediyoruz. Halkımızın dün olduğu gibi bugün de, yarın da her zaman en yakın sağlık danışmanı olmaya devam edeceğiz" dedi.

18. Bölge Trabzon Eczacı Odası olarak yaptıkları çalışmalar sonunda belgeleri mevcut bir firmayla Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerindeki eczaneler tarafından vatandaşlara maskeyi 1 lira 50 Kuruş'tan ulaştıracak şekilde anlaştıklarını ve salı gününden sonra odaya bağlı dört ilde maske sorunu yaşanmayacağını ümit ettiklerini kaydeden Başkan Kansız, "Kamuoyuna Covid-19 salgını tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de halkımızın sağlığını ve yaşamını hiç görülmemiş derecede tehlikeye sokmuştur. Bu süreçte biz eczacılar ve beraber görev yaptığımız eczacı teknisyenlerimiz, görevi başındaki hekim, hemşire ve diğer tüm sağlık çalışanı paydaşlarımızdan sonra yüksek risk altında halkımıza hizmetten geri durmayan meslek mensuplarıyız. Cephedeyiz ve bu beladan halkımız tamamen kurtulana kadar da bir adım geri atmadan yeminimizin gereğini yapmaya devam edeceğiz. Son günlerde malumunuz maske konusu neredeyse adı maske savaşlarıyla anılacak derecede gündemi meşgul etmektedir. Maalesef eczanelerimize 2019 yılında 70 kuruşa maske alırken, bir anda aynı maskeleri 3 Lira 75 kuruştan temin etmek zorunda kaldık. Hiç bir meslektaşımız da bu maskeleri eczanelerine yüklü miktarda alıp bulundurmaz. Acı olan haftanın 7 günü 24 saat'i her bir bireyimizin ulaşıp hizmet alabileceği eczaneler günah keçisi yapıldı. Bir çok meslektaşımız bu fahiş fiyatlarla maske alıp satmak istemedi. Hatta sayın Sağlık Bakanımızın maske fiyatlarının normal bir seviyeye düşeceği açıklamasından sonra biz de üyelerimizden beklemelerini talep ettik. Fakat gördük ki üretilen maskeler öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarına yetebildi. " diye konuştu.

Kanısz, açıklamasında ayrıca şu ifadeleri kaydetti: "Son günlerde de nerede, hangi şartlarda üretildiği belli olmayan maskeleri pazarlamak için hiç hayatında maske görmemiş insanlar piyasada maske satmaya başladı. Bazı merdiven altı üretim yerlerinde maskelerin nasıl üretildiğinin görüntüleri de bizi dehşete düşürmüştür.

18. Bölge Trabzon Eczacı Odası olarak yaptığımız çalışmalar sonunda belgeleri mevcut bir firmayla Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizde eczanelerimiz tarafından halkımıza maskeyi 1 lira 50 Kuruş'tan ulaştıracak şekilde anlaştık. Salı gününden sonra odamıza bağlı dört ilde maske sorunu yaşanmayacağını umut ediyoruz. Lütfen ne olduğu belli olmayan maskelerden vatandaşımız uzak dursun. Ticaret Bakanlığı'nın bölgemizde yaptırdığı denetimler sonucunda Rize'de bir, Trabzon'da iki meslektaşımıza yazılan cezalarla ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. Sosyal medyada ve diğer platformlarda konu ile ilgili bilgi sahibi olmadan hakaretvari yorumları ve yazılan cezaları reddediyoruz. Halkımızın dün olduğu gibi bugün de, yarın da her zaman en yakın sağlık danışmanı olmaya devam edeceğiz. Lütfen Devlet'in koyduğu kurallara uyunuz. Evde kalın, hayat evde güzel."

Editör: TE Bilisim