Toplumun dini ve manevi hayatının şekillenmesi, milli birlik ve beraberliğin güçlendirilmesine önemli katkılar sunan Kur'an kurslarında; her yaş grubundan vatandaş, Kur'an-ı Kerim'i okuma, dua ve sure ezberleme yanında; temel dini bilgiler, ahlaki değerler ve Hz. Peygamber'in (s.a.s.) hayatından örnek davranışlar öğretiliyor.


Gün geçtikçe İslam'ın doğru anlaşılmasında sahih bilgiye dayalı din eğitiminin önemi artıyor. Buna bağlı olarak Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen din eğitimi ve din hizmetlerine duyulan ihtiyaç, ilgi ve teveccüh de her geçen gün artıyor.


Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur'an kurslarında uygulanan tüm eğitim programlarında olduğu gibi vatandaşların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda uygun görülen yerlerde Kur'an kursları açarak yeni programlar üretmeye devam ediyor. Ağırlıklı olarak hanımların devam ettiği ihtiyaç odaklı Kur'an Kursları yoğun ilgi görüyor.


Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyaç odaklı Kur'an kursları ek öğretim programları kapsamında hazırlanan"Cuma Dersleri" programı da bu kurslara yönelik hazırlanmış çalışmalardan bir tanesi.


Diyanet işleri Başkanlığı "Cuma Dersleri" programıyla Kur'an kurslarında yürütülen yaygın din eğitimi faaliyetlerinden toplumun etkin bir şekilde yararlanması amaçlıyor.


Programın temel amacı
Genel Müdürlükçe hazırlanan programın temel amacı "dini hayatımızda önemli bir yeri ve aynı zamanda birlik beraberliğimizin önemli unsurlarından biri olan cuma günlerinin, anlamına uygun bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlamak, insanı ve yaşanan hayatı anlamlı ve değerli kılan davranışlar konusunda farkındalık kazandırmak" şeklinde belirlendi.


Eğitim Takvimi ve Uygulanacak Kurslar
Programın uygulanmasında ihtiyaç odaklı Kur'an kursları eğitim takvimi esas alınacak.


Kız Kur'an kurslarında uygulanacak ve haftada 2 saat olan ek öğretim programı, yerel talepler doğrultusunda cuma öğleden önce veya öğleden sonra şeklinde gerçekleştirilebilecek.


Programa, kız Kur'an kurslarındaki eğitim faaliyetlerine devam eden öğrenciler yanında, kurs faaliyetlerine uzun süreli katılma imkanı bulamayan hanımlar da katılabilecek.


İlk ders 8 Şubat Cuma
"Hayatı anlamlandırmak için: Okumak, Anlamak, Yaşamak İçin Cuma Dersleri'nde Buluşuyoruz" davetiyle başlayan programın ilki, 8 Şubat cuma günü gerçekleştirilecek.


Her haftaya özel "Haftanın Konusu"
Her cuma belirlenen saat doğrultusunda yapılacak program, Kur'an tilavetiyle başlayacak; ardından program kapsamında tespit edilen Kur'an Yolu, Hadislerle İslam gibi kaynaklardan hazırlanan haftanın konusu işlenecek. Programlar yapılacak dua ile sona erecek.



Program içeriği:
İslam'ın inanç, ibadet, aile, eğitim ve sosyal hayatla ilgili konularının işleneceği programda yer alan konulardan bazıları şöyle:


-İman Esasları ve Müminin Hayatındaki Önemi,
-İslam'ın İki Kaynağı: Kur'an ve Sünnet,
-Fatiha Suresi Tefsiri,
-Hucurat Suresi Tefsiri,
-Hz. Lokman'ın (a.s.) Öğütleri,
-Namaz: Dinin Direği,
-Aile: İnsanın Dünyadaki Cenneti,
-Çocuk ve Gençlerle İletişim,
-Anne ve Baba: Cennetin İki Kapısı,
-Sıla-i Rahim: Akrabalık Hukuku,
-İslam Güzel Ahlaktır,
-Tövbe ve İstiğfar,
-Birlikte Yaşama Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku,
-Son Peygamber: Hz. Muhammed (s.a.s.)


MÜRACAAT: İl/İlçe Müftülükleri, Kız Kur'an Kursları

Editör: TE Bilisim