CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 16 Mayısta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli' nin açıkladığı çay taban fiyatının beklentilerin altında kaldığını ifade etti CHP İl Başkanı Deniz, "Taban fiyat üreticimizin beklentisinin altında gerçekleşti. Taban fiyatla beraber üreticiye verilen destek 3-4 yıldır zam görmedi Verilen taban fiyat toplamda 23.7 oldu Bu güne kadar taban fiyata üretici fiyat endeksine göre zam yapılıyordu.. Bu yıl üretici fiyat endeksi 32.4 olmasına rağmen 23.7 zam verildi Geçen yıl taban fiyat açıklandığında dolar 4 liraydı. Bu yıl dolar yüzde 50 artarak 6 liraya yükseldi. Gübre geçen yıl tonu 1200 lira iken bu yıl 2300 lira oldu" dedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaş çay üreticisinin özel sektöre karşı korunması gerektiğini kaydederek, " Hükümet yaş çayda taban fiyatı 2.90 artı 13 kuruş olarak toplam 3.03 kuruş olarak açıkladı. Özel sektör kampanyayı 1.8-2 liradan açtı. Üreticimiz özel sektöre karşı korunmalıdır. Özel sektör darda olan üreticiyi fırsata çevirmesine izin verilmemelidir" dedi.

Uzun zamandır kuru çaya zam yapılmadığını kaydeden CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, "Kuru çaya 3 yıldır zam yapılmıyor. Özel sektör perişan haldedir. Çayda sorunları ortak akılla çözülürse özel sektörde zarar etmez. Kuru çaya zam yapılmayınca özel sektörde üreticiden yaş çayı düşük fiyata alıyor. Buna hükümet çanak tutuyor." Dedi.

CHP Rize İl başkanı Saltuk Deniz AK Parti Genel Başkan yardımcısı Hayatı Yazıcı' nın çayda sorunlardan bahsetmemesi gerektiğini kaydederek, "17 yıldır iktidardalar. Eğer bu gün çayda sorun varsa bunun sorumlusu AK Parti'dir. Hala çıkıp AKP Genel Başkan Yardımcısı çayda sorundan bahsediyorsa bu durum onların beceriksizliğini gösterir. Çaykur gibi dev bir kuruluşa hala bir Genel Müdür atayamadılar. Kampanya Genel Müdür Vekiliyle açıldı. Atanacak Genel Müdür kurumun içinden olmalıdır. Mevcut Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim' da eğer liyakatliyse o da atanabilir. Dışarıdan atanacak Genel Müdür çaya büyük zarar verir Çaykur biran önce Varlık Fonundan çıkartılmalıdır. Türkiye gittikçe borçlanan bir ülkedir. Bir sabah kalktığımızda Çaykur elimizden çıkmış olabilir" dedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz çay konusunda yeni bir yasa hazırladıklarını kaydederek, "Yeni hazırladığımız yasa ile taban fiyat altında çay alımı yasaklanıyor. Üreticimiz bizim hazırladığımız yasa ile korunuyor. Biz istiyoruz ki, Rize milletvekillerimiz bu yaş çay kanun tasarısını desteklemelerini bekliyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim