Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)'dan yapılan açıklamada, daha önceki yıllarda mubayaa edilen yaş çayların alımyerlerinden araçlara yükleme işinin köy ve mahalle sakinlerinden oluşturulan ekipler vasıtasıyla sağlanmaktayken son yıllarda bu yükleme hizmetinin özel firmalar tarafından karşılanmakta olduğu ve özellikle bu yılın kampanya döneminde yükleme işini yapan firmaların yeterli işgücünü temin edemediklerinden bazı fabrikalarda sorunlar yaşandığı bildirilerek, "Teşekkülümüz tarafından çay alım sezonu başlamadan önce geçmiş dönemlerde olduğu gibi yükleme işini yerli işgücü ile yapmak için çalışmalar yapılmış, pilot olarak seçilen 6 bölgede çalışmalar yapılarak köy ve mahalle muhtarlarıyla görüşülmüştür. Ancak bölge insanımızın konuya yeterli ilgi göstermeyip, kayıtsız kalmaları neticesinde yükleme işi ihale edilerek firmalara verilmiştir.

Yükleme ihalesini alan özel firmalar, pandemi sürecinin kısıtlayıcı şartları nedeniyle daha önceleri bölge dışından gelen işçileri temin etmede özellikle bu yıl sorun yaşadılar. Doğal olarak bizler de bu olumsuzluklardan doğrudan etkilenmek durumunda kaldık. Yükleme sorununu çözmek için köy ve mahalle muhtarlarımızla tekrar görüşülerek bölge insanımızla yeniden yükleme ekibi oluşturma çalışmaları yapılmıştır. Ancak lokal veya bölgesel çözümler sağlansa da geniş çapta ve kalıcı bir çözümün arayışları yüklenici firma ve tarafımızdan sürdürülmektedir." denildi.

Açıklamada, yüklenici firma tarafından yüklenilmeyen yaşçay için yüklenici firmaya hiçbir ücret ödenmediği kaydedilerek, "Ancak bu arayışlar sürerken yüklenici firma tarafından yüklenmeyip, üretici veya başka imkanlarla yüklenen yaş çay için yükleyici firmaya hiçbir ücret ödenmemektedir. Bu süreçte çayına sahip çıkarak yükleme konusunda bizlere yardımcı olan kadirşinas bütün üreticilerimize ve alımyeri çalışanlarımıza sonsuz teşekkür ederiz." İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim