Trabzon Özçay Kooperatifi Çay Fabrikası Sorumlu Müdürü Yüksek Ziraat Mühendisi Osman Baykal, Çay hasadı yapan üreticilerimizin yaklaşık olarak 75'e yakınının zaten bölgede olduğunu belirterek Covit-19 tedbirleri kapsamında alınan il dışı yasağının yaş çay hasadını çok fazla etkilemeyeceğini söyledi.

Her yıl ortalama 25 gün süren yaş çay hasadının bu yıl 35 gün süreceğini tahmin ettiklerini belirten Baykal, bayramdan sonra normalleşmeye dönülmenin beklendiğini dolayısıyla da il dışında kalan az sayıdaki üreticinin de çaylarını toplamaya gelebileceklerini belirtti.

Bölgede toplamda yaklaşık 1.500.000 ton yaş çay verimi olduğunu ve bu çayın yaklaşık olarak 70 gibi diliminin yabancı işçiler tarafından toplandığını belirten Baykal; ''Günlük yevmiyeyi 200 TL kabul etmemiz halinde yurt dışına çıkan paranın hesabını yapmak zor olmayacaktır. Bu musibetin bize faydası kendi çayımızı kendimiz toplayacağız veya bölgemizin insanı yevmiye ile toplayacak ve yurt dışına çıkan bu ücret ülkemizde ve bölgemizde kalacaktır.'' Şeklinde konuştu.

İşte Baykal'ın açıklaması;

Çay hasadı yapılan bölgemizde Trabzon ili yapılan toplam hasadın yaklaşık olarak 18-20 sini oluşturmaktadır. Bu da yaklaşık olarak 46 bin üretici ile olmaktadır.

Çay hasadı yapan üreticilerimizin yaklaşık olarak 75'e yakını zaten bölgededir. Geri kalan kısmın bölgemize bir anda gelmesi (gelen üretici çocuğu ile gelecek ve çocukların belirti göstermeden taşıyıcı olduğunu düşünmek gerekir.) bölgede vaka sayının oluşmasına ve neticede belki de çay hasadının hiç yapılamayacağı anlamı taşımaktadır. Bölgeye giriş çıkışı engellemeyi bir yasak olarak değil bir koruma olarak algılamayız.

Sayın Cumhurbaşkanımız tek bir alan ekilmemiş kalmasın derken diğer taraftan çay bitkisinin dalında kalacağını düşünmek doğru değildir. Koronavirüs tedbirlerini ve günlük sonuçlarını değerlendirdiğimizde sürecin normal şartlara dönmesi Ramazan Bayramı sonrası gibi öngörülmektedir.

Çay hasadı başlaması hava şartlarının normal seyrinde devam etmesi halinde Mayıs ayının 20'si gibi öngörülmektedir. Bu da en erken tarihtir. Çay hasadı bölgemizde önceki yıllarda 20 ile 25 günde toplanıp bittiği görülmektedir. Bayram sonrası bölgeye kontrollü şekilde giriş olması daha doğru olacağını düşünmekteyim. Bu durumda ise bu süreç 35 günü bulacaktır.

Bu da çay hasadı için olumsuz bir durum değildir. Aksine üreticinin faydasına olan bir durumdur.

Bu durumumuzu fırsata çevirmek bölge insanın elindedir. Öyle ki bölgede toplamda (Rize dahil) 1.500.000 ton yaş çay toplanıldığını düşünürsek, bu çayın yaklaşık olarak 70 gibi dilimi yabancı işçiler tarafından toplanmaktadır. Günlük yevmiyeyi 200 TL kabul etmemiz halinde yurt dışına çıkan paranın hesabını yapmak zor olmayacaktır.

Bu musibetin bize faydası, kendi çayımızı kendimiz toplayacağız veya bölgemizin insanı yevmiye ile toplayacak ve yurt dışına çıkan bu ücret ülkemizde ve bölgemizde kalacaktır.

Allah musibetlerden, salgın hastalıklardan içinde olduğumuz Ramazan ayı hürmetine en kısa zamanda kurtarmamızı nasip eder inşallah.

Editör: TE Bilisim