Dünyayı etkisi altına alan Kovit-19 pandemisi gölgesinde 2020 yaş çay sezonuna girilirken Gürcistan sınır kapısının kapalı olması ve çay hasadında çalışan bir çok Gürcü işçinin Rize'ye gelememesi üzerine mevcut çay işçilerinin günlük ücretlerinde de belirsizlik sürerken;

Rize Valiliği, ilgili Kamu Kurum Kuruluşları ve Rize ili Ziraat Odalarının katılımıyla 15.05.2020 tarihi saat 10:00 'da bir toplantı gerçekleştirerek çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın ödenecek günlük net ücreti 180 TL olarak belirledi.

''Günlük 180TL + 1 Öğün Yemek, Tonu 800TL''

Alınan kararlar doğrultusunda işçilere günlük ödenecek ücreti en az 250 kilo çay toplamak ve alım yerinde satışını yapmak şartı ile 180 TL+1 ögün yemek olarak belirleyen kurul Ton fiyatı ise 800 TL olarak tespit etti.

''Alternatif İşgücünün Oluşumu İçin Ziraat Odaları Ortak Tutum Sergilemeli''

Kurulda belirlenen ücretler tavsiye niteliğinde olup açıklamada; ''Çay müstahsillerinin ve arazi sahiplerinin zorunlu ziraat odası üyelikleri göz önüne alındığında çay toplama hususunda piyasa ekonomisinin gerçekleri ve serbest piyasa ilkeleri çerçevesinde işgücü piyasasının doğru fiyat dengesinin oluşması için örgütlü alternatif işgücünün oluşumu için ziraat odalarının alternatif ortak tutum sergilemeleri köklü çözüm için tavsiye edilir.''denildi.

''Belgesi Olmayan İşçi Bulmada Aracılık Yapamayacak''

Toplantıda ayrıca 27593 sayılı Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliğinin Aracı belgesi başlıklı 7. Maddesine atıfta bulunularak; "İlgili yönetmeliğin 5. Maddesinin 3. Fıkrasındaki "Kurumdan izin alınmadan aracılık yapılamaz." hükmü gereği Çalışma ve Iş Kurumu II Müdürlüklerinden alınmış ''Aracı Belgesi" olmayanlara iş verilmemesine karar verilmiştir.''denildi

Editör: TE Bilisim