Rize'm Turizm Derneği Başkanı Ramazan Aydoğan, 4 yıldır dernek başkanlığı yaptığını kaydederek, "Rize merkezde de turizm işiyle uğraşmaktayım. Rize' deki turizmi ve turizmin sorunlarını iyi biliyorum. Bu yıl turizm beklentimiz yüksekti ama umduğumuz gibi gitmedi. Bunun çeşitli nedenleri var. En büyük nedeni ekonomik krizin her geçen gün ülkeyi daha fazla etkilemesidir. Yerli turistin Karadeniz yerine başka yerleri tercih etmesi ve yöre halkının turistlere karşı davranışları başta gelen sebeplerdir" dedi.

Rize'm Turizm Derneği başkanı Ramazan Aydoğan son yıllarda doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinin teröristlerden temizlenmesinden sonra o bölgelere yerli turistin gittiğini kaydederek, "Ayrıca Isparta, Burdur illerinin lavanta bahçelerinin çok iyi tanıtımı yapılarak yerli turisti çekmektedir. Tekrar yerli turisti bu bölgeye çekmek için çeşitli alternatif turizm çeşitleri hayata geçirilmelidir. Mesela Ovit'te kış turizmine yönelik kayak tesisi yapılabilir" dedi.

Rize'm Turizm Derneği başkanı Ramazan Aydoğan Bölgemiz turizmine en büyük darbeyi Ayder, Uzungöl ve sarp kapısındaki yerel halkın vurduğunu kaydederek, "Yerli halkımız turizmi bilmiyor, turiste nasıl davranılacağını bilmiyor, turistle yapılan ticareti bilmiyor. Bütün bunlar bölgeye gelen turistleri büyük ölçüde etkiliyor. Yaptığımız anketlerde bu davranışlardan dolayı gelen turistler bir daha bu bölgeye gelmeyeceğini soyluyor" dedi.

Festivallerin yöre turizmine katkısı olabileceğini kaydeden Rize'm Turizm Derneği Başkanı Ramazan Aydoğan, "İlimizdeki turizme yönelik festivaller yeterli değil. Yanlış zamanlarda yapılan festivallerin turizme bir katkısı olmuyor. Şehre festivallerin katma değer katması isteniyorsa Temmuz-Ağustos döneminde değil, Nisan-Mayıs-Haziran aylarında festivaller yapılmalıdır. Turizmin en yoğun olduğu Temmuz-Ağustos döneminde yapılan festivaller turizme fazla bir katkı sağlamıyor. Adana' da Portakal Çiçeği Festivali yapıldı. Beş gün sürdü. Bu 5 gün içinde Adana' yi 1.5 milyon turist ziyaret etti. Bizde yılda bir milyon turist gelse seviniyoruz. Rize Belediye Başkanımız Rahmi Metin ve Turizm il Müdürü İsmail Hocaoğlu ile görüştüm. Gelecek yıldan itibaren merkezde düzenlenen Çay ve Turizm festivalinin seneye mayıs ayı başına alınmasını istedim. Eğer Mayıs başında olursa en az 500 bin turist o tarihte ilimize gelir " dedi.

Geçen yıl ilimize yaklaşık 1 milyon turistin geldiğini kaydeden Rize'm Turizm Derneği Başkanı Ramazan Aydoğan, "Bu yıl bu rakama ulaşamayacağız. Biz bu rakama ulaşmak için dernek olarak çeşitli fuarlara katılarak, ilimizin tanıtımını yapmaya çalışıyoruz Yetkililerden sadece Arap turistlere değil, yurt içinden ve Avrupa' dan gelecek turistlere yönelik te organizasyon yapılmasını talep ediyorum "dedi.

Editör: TE Bilisim