İngiltere'den Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham, İspanya'dan Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid, İtalya'dan da Milan, Inter ve Juventus, UEFA organizasyonlarına alternatif olarak Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunu açıkladı. 3 kulübün daha kurucular arasında yer alacağı ifade edildi. Şampiyonlar Ligi sistemi ve yayın hakları konusunda UEFA ile anlaşmaya varamayan kulüplerin rest çekmesinin ardından kurulan organizasyona Real Madrid Başkanı Florentino Perez, başkan olarak seçildi. Kurucu 15 kulüple birlikte 20 takımın mücadele etmesinin planlandığı açıklamada kurucu kulüplere toplamda 3,5 milyar Euro ödeneceği ifade edildi.

Ağustos ayında başlaması planlanan turnuvada takımların 10'lu 2 grupta mücadele edeceği, gruplarını ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale kalacağı, gruplarda 4 ve 5. sırada yer alan ekiplerin de Play-Off oynayarak çeyrek final hakkı kazanacağı ifade edildi. Maç planlamasına göre final müsabakasının da mayıs ayında oynanması düşünülüyor. Öte yandan Alman ve Fransız ekipleri organizasyonda yer almazken, kurucu kulüpler arasında yer alması için teklif yapılan Paris Saint-Germain de bu teklifi geri çevirdi.

UEFA sert çıktı: "Alaycı oluşum"

Avrupa Süper Ligi'nin kurulduğunun açıklanmasının ardından UEFA da resmi internet sitesinden sert bir açıklama yayımladı. İngiltere, İtalya ve İspanya Futbol Federasyonları'yla konunun görüşüleceğinin belirtildiği açıklamada, "Birkaç İngiliz, İspanyol ve İtalyan kulübünün, kapalı bir Avrupa Süper Ligi oluşturması durumunda, İngiltere, İspanya, İtalya Futbol Federasyonları'nın yanı sıra, La Liga, Premier Lig ve Serie A'daki diğer temsilcilerle birlikte, FIFA ve tüm üyelerimizle birlikte bunu durdurmak için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu alaycı proje, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, birkaç kulübün çıkarına dayanan bir oluşumdur" ifadeleri kullanıldı.

"Herhangi bir maç oynanması yasaklanacak"

UEFA, gerçekleşen oluşumu engellemek için gerekli önlemlerin alınacağını da belirterek, "Bu oluşumu önlemek adına hem adli hem de sportif olmak üzere her düzeyde alabileceğimiz tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır, başka türlü olmaz. Daha önce FIFA ve 6 konfederasyon tarafından duyurulduğu üzere, ilgili kulüplerin yerel, Avrupa ve dünya düzeyinde başka herhangi bir müsabaka oynaması yasaklanacak ve bu takımların formasını giyen oyuncuların da milli takımlarını temsil etme hakkı olmayacak.

Diğer ülkelerdeki kulüplere, özellikle de bu oluşuma katılmayı reddeden Fransız ve Alman kulüplerine teşekkür ediyoruz. Tüm futbolseverleri, taraftarları, politikacıları bu projeye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Birkaç kişinin bu ısrarcı kişisel çıkarları uzun süredir devam ediyor. Yeter artık" açıklamasını yaptı.

(İHA)

Editör: TE Bilisim