AK Parti Rize İl Başkanlığı, Türkiye Çevre Haftası içerisinde ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığının organizasyonuyla, Rize Belediyesi tarafından projelendirilen ve Kalkandere ilçesindeki Rize Organize Sanayi Bölgesinde üretime geçen Çay Çöpünden Mangal Kömürü, Elektrik Enerjisi ve Biyo Yakıt Üretimi Tesisini ziyaret etti. Tesisin faaliyetlerini yakından inceleyerek, basın açıklamasında bulundular.

AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim ve İl Yönetim Kurulu üyeleri, Piroliz merkezinin faaliyetlerini Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin'den dinlediler. Belediye Başkanı Rahmi Metin, mangal kömürünün ve elektrik üretimin aşamalarıyla ilgili bilgiler aktararak "Tesisimizde 6800 kaloriye yaklaşan bir mangal kömürü elde ettik. Tesislerimizdeki makinalarımızda çay çöpünden maddenin üç hali katı hali karbon 100 kilo kuru çaydan yaklaşık 30 kilo karbon elde ediyoruz.

Karbona organik hiçbir şey eklemiyoruz. Sadece nişasta karışım ve birleşim için katılıyor ve oradan mangal kömürü elde ediliyor 20'ye yakın bir metan gazı ortaya çıkıyor. Oradan da elektrik elde ediyoruz. 0.8 megavatlık bir elektrik üretimi elde ediliyor" dedi.

AK Parti Rize İl Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Murat Sadettin Türüt ise tüm ülkede yapıldığı gibi konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında katılımcılara teşekkür ederek, "Dünya Çevre Günü, 1972 yılından bu yana, her yıl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanmaktadır.

Bu yıl ise, 1-7 Haziran haftası Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla 'Türkiye Çevre Haftası' olarak ilan edilmiştir. Bu sayede yalnız bir gün değil bir hafta boyunca tüm Türkiye'de çeşitli etkinliklerle çevrenin önemini anlatarak, bu alanda yapılan çalışmaları paylaşarak hedeflerimizi ortaya koyuyoruz. Bu karar dolayısıyla Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz. Bugünde Rize'de Rize Belediyemizin, yeşil enerji konusunda, çok kıymetli sıfır atık motivasyonlu, istihdam ve artı değer oluşturan gelir elde piroliz merkezindeyiz. Daha önce bu konuda Türkiye'de birçok yere lansmanı yapılan bu projeyi çevre haftası münasebetiyle hep birlikte ziyaret ederek çevre haftasında farkındalık oluşturmak istedik.

Bizim için çevreci olmak, Edirne'den Hakkari'ye kadar kesintisiz bisiklet yolu hedefini ortaya koymaktır. Bizim için çevreci olmak, çayın sadece yaprağından değil çöpünden ve başka neyi varsa onları çevre için zararsız artı değer haline getirebilmek çabasıdır. İşte bu duygu ve düşüncelerle Rize AK Parti İl Başkanlığı ve Rize Belediyesi olarak, evlatlarımıza yemyeşil bir yeryüzü ve masmavi bir gökyüzü bırakabilmek, çevreyi korumak ve çevreyi yaşatmak noktasında gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Herkesi bu sorumluluk noktasında bizimle olmaya davet ediyor, Türkiye Çevre Haftasını ve 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutluyoruz" dedi.

Editör: TE Bilisim