Rize Haberleri

Başkan Toptan açıklamasında "Rize merkez deniz dolgu alanında riskli binalar uzun zamandan beri Rize kamuoyunu meşgul ediyor ve yetkililerden bu bölgede acil olarak kentsel dönüşüm başlatılıp çözüm üretilmesi bekleniyordu.

Yıllar önce deniz doldurularak oluşturulan 350 dönümlük alan üzerine inşa edilen ve 70 bin kişinin yaşadığı binaların yıkılma tehlikesinin olduğunun ortaya çıkmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, kentsel dönüşüm için eylem planı hazırlandı. İlk etapta, 170 dönüm üzerindeki riskli 2 bin 700 konut ve 1500 ticarethanenin yıkımının yapılacağı dolgu alanındaki şehir merkezinin bir bölümü, yeni yaşam alanına taşınma kararı verildi. Bu kapsamda geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yürürlüğe giren ACİL KAMULAŞTIRMA kararı Resmi gazete yayımlandı ve ilk adım atılmış oldu. Bu konuda katkısı olan herkese yürekten teşekkürlerimizi sunuyor ve İlimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Şehrimize Modern kent görüntüsü kazandıracak olan bu proje ile, tek cepheli konutların sağlıksız yaşamından, çarpık yapılaşmanın şehri etkisi altına alan kasvetinden, güneş görmeyen caddelerden ve trafiğin çekilmez hengamesinden de bu vesile ile kurtulmuş olacağız.

Bir kentin kalkınmasında fiziki değişim esastır. Alt/üst yapısı olmayan, yolları, kaldırımları, sosyal alanları planlanmayan bir kentin modern kent standartlarına ulaşması mümkün değildir. İşte bu proje ile Rize'miz, estetik ve planlı yöresel mimarinin hakim olduğu modern bir şehir görünümüne kavuşacağı gibi, içinde yaşayan insanların moral değerlerini yüksek tutacak sosyal donatı alanlarına da kavuşmuş olacaktır.

Ayrıca Salarha bölgesindeki bu konutlaşma kararı, küçük bir sahil şeridine sıkışmış olan Rize'nin güneye doğru gelişmesini sağlayacak ve yeni şehir modeli ile modern kentleşme sürecini başlatacak bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle de Yeni konut rezerv alanı olarak Vadimizin tercih edilmesi halkımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Maalesef ülkemiz, uzun vadeli planlamalar yapamamanın sonucu olarak, bu gün kentleşme açısından dengesiz bir yapılaşma içerisindedir. Yeni kurulacak şehirlerin de aynı kaderi yaşamasını arzu etmiyoruz. Biliyoruz ki, Sürdürülebilir kentleşmenin anahtarı; bütünsel planlamalar, Alt yapı hizmetlerinin sağlamlığı, rekreasyon alanları ve akıllı bina uygulamalarıdır.

Tünel sonrası Salarha vadisinin, modern kentleşmenin simgesi olabilmesi için; duble yol, doğalgaz, bütüncül imar planı, atık su isale hattı ve vadinin çıkış noktası olarak Andon-İkizdere tünelinin planlanması kaçınılmaz ve zorunlu hale gelmiştir. Bu büyük ölçekli planlamaların, güçlü devletimizin öncülüğünde, yaşanılabilir bir Salarha Vadisini ortaya çıkaracağına yürekten inanıyoruz.

Andon- İkizder tüneli ve Duble yol hizmeti ile bir yandan Yayla ve İçmeler turizmine ev sahipliği yapacağız, diğer yandan doğalgazın gelmesi ile göç veren değil göç alan bir bölge konumuna geleceğiz.

Ancak, acele kamulaştırma yapılacak alanlarda mülkiyet sahiplerinin mağdur edilmemesi ayrıca önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, yetkililerimiz ve siyasilerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.

Bu vesile ile bölgemize Yapılacak her hizmeti takdir ve teşekkürle yad ediyoruz. Mülkiyet sahiplerinin hiçbir mağduriyet yaşamamasını temenni ediyor ve bu hizmetlerin tüm bölge insanı için hayırlara vesile olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim