Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Kenan Kanburoğlu, yaptığı açıklamada, "Her yıl tüm dünyada 4 milyon yenidoğan ölmektedir ve bu her gün 36 jumbo jet düşmesi ile eşdeğer bir rakamdır. Ülkemizde bebek ölüm hızı 1000 doğumda 17 ile gelişmekte olan ülkelerde özellikle eskiye oranda iyi bir seviyededir. Bebek ölümlerinde ilk sırayı ise prematüre (erken doğumlar), enfeksiyon, doğuştan hastalıklar ve doğum asfiksisi almaktadır. 37 haftanın altı prematüre doğum olmakla birlikte aslında 39 haftanın altındaki her günde bebek açısından birçok hastalık riski artmaktadır. Prematüre doğan bebeklerin genellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde takibi yapılmaktadır." dedi.

Kanburoğlu, "Dünya Prematüre günü vesilesiyle hem prematüre doğmuş olan bebeklerimizle ve aileleriyle tekrar bir araya geldik hem de prematüre doğan bebeklerimize nasıl daha iyi bakılacağı ve erken doğumların önlenmesi konusunda bilgilendirdik." diye belirtti. Sağlık okuryazarlığının arttırılması prematüre doğumların azaltılmasında çok önemlidir olduğuna değinen Kanburoğlu, "Anne baba adaylarının mutlaka kadın doğum kontrollerini düzenli olarak yaptırması ve aşağıdaki önlemlere özellikle prematüre bebek açısından dikkat etmeleri gerekmektedir: Erken doğumlar 80 oranında engellenebilir Bunun için annelerin sağlıklarına dikkat etmeleri, Sağlıklı beslenerek en önemli erken doğum nedenleri olan gestasyonel diyabet (Hamilelik şekeri), hamilelik tansiyonunundan (Preeklampsi) kendilerini koruyabilirler. Annelerin sigara kullanmaması kadar, babaların ve diğer hane halkının da sigara kullanmaması gerekir. Annenin yanında içilmese bile bebeğe belirgin zararlı etki olmaktadır. Annelerin diş sağlığına dikkat etmeleri ve diş çürüğü olmaması gerekir. Annelere grip aşısı yapılması prematüriteyi (erken doğumu) 37 azaltır İki gebelik arasında süre 2 yaşın altında olursa erken doğum ihtimali artar Önce tercih edilmesi gereken doğum yöntemi normal doğum olmalıdır. Sezaryen oranı ülkemizde ve şehrimizde yüksektir. Düzenli takiplerle erken doğma ihtimali olan bebeklerin annelerine ilaç başlanarak prematürite 45 azaltılabilir, erken doğumun engellenemediği durumlarda bile yine anneye verilecek ilaçlarla bebeğin akciğer, beyin ve bağırsaklarında görülebilecek bazı hastalıkların oluşma ihtimalleri azaltılabilir.

Rize ilinde prematürite ve bebek sağlığını arttırmaya yönelik aşağıdaki faaliyetleri son bir yıl içerisinde gerçekleştirdiklerini belirten Kanburoğlu, "Genç, çalışkan bir yenidoğan ve çocuk sağlığı ekibimiz var. Aramıza yeni katılacak doktor ve hemşirelerle hizmet kalitemizi, bilimsel faaliyetlerimizi arttırmak ve asistanlara verilen eğitimi en üst seviyeye çıkartmayı amaçlıyoruz. Yenidoğan servisimize gelerek prematüre bebek ailelerine destek olabilir, süt annesi olma açısından bizden danışma alabilir, ünitemize ihtiyaçlarına bir destek de siz verebilirsiniz." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim